На всі ДКР, зокрема й розробку САУ «Богдана», РСЗВ «Вільха» і корабельного «Нептуна» виділять трохи менше мільярда

Нептун

На фінансування дослідно-конструкторських робіт (ДКР), серед яких комплекси «Вільха» та «Нептун» корабельного базування, а також САУ «Богдана» спрямують 5% від фінансування ДОЗ-2021, який загалом складає 22,5 млрд гривень.

Про це повідомив тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України, полковник Владислав Шостак під час брифінгу «Державне оборонне замовлення 2021–2023: пріоритети Міністерства оборони України».

— Обсяг фінансування ДОЗ-2021 складає загалом 22,5 млрд гривень. Левову частку коштів, а саме 59% від загальної суми, цього року спрямовано на закупівлю зразків озброєння і військової техніки, що виготовляються серійно. 27% бюджету ДОЗ ми використовуємо на модернізацію нашого озброєння і капітальний ремонт. А на фінансування забезпечення живучості арсеналів баз і складів, будівництва об’єктів для зберігання боєприпасів передбачено 9% від загальної суми. І ще 5% — це фінансування дослідно-конструкторських робіт. Серед них комплекси «Вільха» та «Нептун» корабельного базування, а також САУ «Богдана», – зазначив полковник Владислав Шостак.

Він додав, що на даний час є 25 чинних розробок, що виконуються протягом більше одного бюджетного року, оскільки вироби проходять державні та заводські випробування.

Зазначимо, що хоча 5% від ДОЗ-2021 й складають трохи більше мільярда гривень, насправді грошей буде менше. Адже 7 червня Міноборони наказом № 159 внесло зміни до бюджетної програми «Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання», яким зокрема зменшило суму фінансування науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт із 1,216 млрд грн до 0,94 млрд.