Іспанія зробила пропозицію Греції по оновленню флоту

Фрегати типу F-110

Іспанська компанія Navantia представила пропозицію за програмою оновлення ВМС Греції, яка включає чотири нові фрегати F-110, модернізацію чотирьох грецьких кораблів «Гідра» і поставку двох легких фрегатів типу «Альфа-3000» в якості тимчасового рішення.

Як повідомляє InfoDefensa, сумарна вартість пропозиції може скласти близько 5 млрд євро.

Фрегати типу F-110 – кораблі нового покоління, які проєктуються для ВМС Іспанії. Будівництво головного фрегата перебуває на початковому етапі. Navantia зазначає, що готова забезпечити поставку фрегатів ВМС Греції у визначені терміни, «поєднуючи проєктування, інжиніринг та виробництво в Іспанії з будівництвом і складанням у Греції».

Компанія вже провела попередні переговори з рядом грецьких верфей і переконалася, що технічних і технологічних перешкод для такого рішення немає.

F-110 планується оснащувати американською бойовою інформаційно-керуючою системою (БІКС) «Іджіс» (Aegis) в комплекті з радарами Spy-7, установкою вертикального пуску Mk.41 на 16 або 32 комірки для ракет різного типу, включаючи ESSM.

Щодо фрегатів «Альфа-3000», то в якості базового для них розглядається сімейство кораблів типу «Аванте». Navantia вказує водотоннажність близько 3000 тонн. За оцінкою компанії, термін будівництва одного такого фрегата складатиме 34 місяці.

Греція кілька років шукає варіанти оновлення національних ВМС. Спочатку розглядали купівлю двох французьких кораблів типу «Бельхарра» (FDI), але восени 2020 року з'явилася інформація про інтерес греків до німецького проєкту MEKO 200, за яким побудовані складаються сьогодні на озброєнні ВМС країни фрегати типу «Гідра».