Франція змінила свою пропозицію щодо оновлення ВМС Греції

FDI

Французька суднобудівна компанія Naval Group у співпраці з MBDA і Thales представила нову пропозицію щодо модернізації Військово-морських сил Греції.

Як повідомляє Naval News, нова пропозиція передбачає поставку чотирьох фрегатів типу «Бельхарра» (FDI), модернізацію чотирьох грецьких фрегатів класу «Гідра», а також, в якості тимчасового рішення, передачу двох багатоцільових фрегатів зі складу ВМС Франції.

Відзначимо, що Naval Group скоригувала пропозицію незабаром після того, як іспанська Navantia представила своє бачення модернізації ВМС Греції. Іспанці мають намір побудувати в Греції чотири фрегати типу F-110, модернізувати фрегати типу «Гідра» і поставити два багатоцільові легкі фрегати «Альфа-3000» в якості тимчасового рішення.

Французькі фрегати типу FDI (раніше FTI) створювались, щоб заповнити розрив між 2500-тонними корветами Gowind та 6000-тонними фрегатами FREMM. Планується побудувати п'ять фрегатів FDI, які замінять у ВМС Франції п'ять фрегатів La Fayette. Очікується, що всі п'ять FDI надійдуть до 2030 року

Нагадаємо, що в 2019 році віце-адмірал ВМС Греції Ніколаос Цуніс брав участь у церемонії різання сталі для першого французького фрегата FDI.

4500-тонні фрегати призначені для протичовнової боротьби з розширеними можливостями самооборони та роботи з ССО, будуються за контрактом 2017 року. Вони матимуть довжину 122 метри та перевернуту носову конструкцію для більшої стабільності на високих швидкостях.

Кораблі озброять протикорабельними ракетами MBDA Exocet MM40 Block 3, зенітними ракетами MBDA Aster 15/30, 324-мм протичовновими торпедами MU90 Impact, 76-мм АУ Oto Melara Super Rapid, 20-мм дистанційно керованими модулями. На фрегаті базуватиметься гелікоптер-торпедоносець типу NH90 та безпілотний літальний апарат. Крім того, фрегат матиме два катери спецпризначення ECUME для висадки підрозділів спеціальних операцій.

Комбінована енергетична установка схеми CODAD включатиме чотири дизельні двигуни і чотири дизель-генератори сумарною потужністю 32 мВт, забезпечуючи швидкість повного ходу до 27 вузлів і дальність плавання економічним ходом до 5000 миль. На кораблі повинні розміщуватися 150 чоловік, включаючи 110 осіб штатного екіпажу і 15 осіб авіагрупи.

Більше того, фрегати FDI будуть першими кораблями ВМС Франції, які матимуть захист від кіберзагроз з надлишковою ІТ-архітектурою, об'єднаною навколо двох центрів обробки даних.