Прибутки ДП «Новатор» впали більш ніж у 10 разів

Прибутки ДП Новатор впали більш ніж у 10 разів

За підсумками 2020 року прибутки ДП «Новатор», яке бере участь у програмі модернізації українських винищувачів, впали на 92% – з 24,2 млн грн до 1,8 млн.

Про це свідчить оприлюднена фінансова звітність підприємства.

Попри незначне зростання чистого доходу – з 470,6 млн до 501,9 млн грн або на 7%, чистий прибуток (що залишився після операційних витрат та сплати податків), який за 2019 рік склав 24,2 млн грн, у 2020 році впав до 1,8 млн поставивши підприємство на межу прибутковості.

Собівартість реалізованої продукції (послуг) склала 439,3 млн грн проти 359,7 млн у 2019 році.

Витрати на оплату праці зменшились на 20% і склали 19 млн грн.



Про підприємство

ДП «Новатор» (раніше Хмельницький радіотехнічний завод) спеціалізується на виготовленні бортового радіоелектронного, радіолокаційного, радіонавігаційного та іншого обладнання для авіаційної та аерокосмічної галузі.

Завод було засновано у 1966 році. Одним з перших зразків продукції, освоєних заводом в кінці 60-х – на початку 70-х років, були вузли для бортових прицільних систем МіГ-21.

Одночасно підприємство розгорнуло серійне виробництво плоских мікромодулів, які на той час зіграли велику роль елементної бази для стратегічного ракетобудування, авіації і космонавтики, дозволивши виграти час для освоєння електронною промисловістю твердотільних технологій.

В середині 70-х років завод освоїв серійне виробництво літакових відповідачів і сервісної апаратури для їх обслуговування, які з часом стали одними з постійних видів серійної продукції підприємства (впродовж довгих років завод був єдиним виробником цієї продукції).

Підприємство брало участь в створенні системи дальнього радіолокаційного виявлення «Шмель» – радянського аналогу американської системи «АВАКС», – і освоїло виробництво деяких її складових, зокрема стійки відображення і введення інформації, блоків приймача і обчислювача.

Завод освоїв і виробляв бортові радіолокаційні станції бокового огляду «Сабля» і «Шомпол», комплекси лазерної розвідки «Шпиль».

Вирішальним етапом у розвитку підприємства стало освоєння бортового РЛПК (радіолокаційного прицільного комплексу) НО19 винищувача МІГ-29, основних блоків РЛПК винищувача СУ-27, а також сервісної апаратури для їхнього обслуговування. ДП «Новатор» є єдиним виробником даної продукції в Україні.

Для забезпечення її серійного виробництва створена інфраструктура виробничої бази для потужної НВЧ-техніки з екран-камерами, камерами кліматичних випробувань, системою метрологічного забезпечення. Спеціалістами підприємства розроблена і впроваджена у виробництво система автоматизованого контролю параметрів виробу НО19 і його основних блоків. Розроблені і серійно виготовляються експлуатаційно-ремонтні пульти для перевірки параметрів для і поточного ремонту виробів і блоків у споживачів.

З 2011 року ДП «Новатор» входить до складу Державного концерну «Укроборонпром».