Постанова Верховного Суду щодо врахування винагороди за участь в АТО при обраховуванні пенсії

гроші

П'ятий апеляційний адміністративний суд оприлюднив позицію КАС ВС щодо включення до грошового забезпечення, з якого обраховується пенсія, винагороди за участь в АТО.

Про це повідомляє Судово-юридична газета з посиланням на постанову Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду (КАС ВС).

«Судова палата з розгляду справ щодо захисту соціальних прав КАС ВС зазначила, що Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» №2262-ХІІ, визначає умови, норми і порядок пенсійного забезпечення, зокрема осіб, звільнених з військової служби, та має на меті реалізацію цими особами, конституційного права на державне пенсійне забезпечення і спрямований на встановлення єдності умов та норм пенсійного забезпечення зазначеної категорії громадян України, передбачає включення до грошового забезпечення, з розміру якого обчислюється пенсія, лише щомісячні основні види грошового забезпечення, до яких належать: посадовий оклад, оклад за військовим званням, процентна надбавка за вислугу років, а також щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії.

Тобто, при обчисленні пенсії не враховується такий складовий елемент грошового забезпечення, як одноразові додаткові види грошового забезпечення, зокрема щорічні, щоквартальні, разові додаткові види грошового забезпечення, крім щомісячних, або тих, що виплачуються раз на місяць.

Виплата винагороди за участь в АТО та її розмір установлені постановою КМУ від 31.01.2015 №24 «Про особливості виплати винагород військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу в особливий період та під час проведення антитерористичних операцій».

Верховний Суд зазначив, що винагорода за участь в антитерористичній операції є додатковою виплатою військовослужбовцям, яких залучено до участі у ній. При цьому, виплата винагороди залежить від певних умов та лише в означений період, а також під час безперервного перебування на стаціонарному лікуванні після отриманих у такий період поранень (контузії, травми, каліцтва). Тобто, така виплата не є постійною і не має систематичного характеру, а її розмір залежить як від днів участі в антитерористичній операції, так і від виконаних завдань, що визначається наказом командира.

Таким чином, винагорода за участь в антитерористичній операції не є щомісячним додатковим видом грошового забезпечення, який є складовим елементом грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, відповідно до ст.43 Закону №2262-ХІІ.

У зв’язку з викладеним, судова палата КАС ВС відступила від правового висновку, зробленого Верховним Судом у постанові від 26.06.2018 у справі №420/1232/16, постанові від 30.11.2018 у справі №415/6132/16 та інших, у яких було зазначено, що грошова винагорода за участь в АТО є щомісячним додатковим видом грошового забезпечення військовослужбовців і має враховуватись при обчисленні їм пенсії», — йдеться у повідомленні.

Повний текст постанови КАС ВС від 02.06.2021 у справі №240/11441/19.



Постанова Верховного Суду щодо врахування  винагороди за участь в АТО при обраховуванні пенсії