Топ 6 незаконних відмов у виплаті підйомних військовому

Топ 6 незаконних відмов у виплаті підйомних військовому

Ви діючий військовослужбовець або навіть звільнений, але не отримували підйомних при переїздах за час служби? Давайте розберемося в ймовірних підставах таких відмов та спростуємо найпоширеніші «законні» підстави для не виплати підйомних.

Для початку що ж таке підйомні та в якому розмірі вони виплачуються? Підйомні – це підйомна допомога, яка виплачується у зв’язку із переїздом на нове місце військової служби військовослужбовця. Розмір підйомних складає розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовця, а разі переїзду членів сім’ї разом з ним – по 50 відсотків місячного грошового забезпечення на кожного члена його сім’ї, який переїхав з ним.

Тож які підстави для відмов у виплаті підйомних є найпоширенішими і наскільки вони законні?

1. Підйомні не виплачують в разі переїзду військовослужбовця з членами сім’ї в межах одного гарнізону.

Незаконно. Вимог щодо не виплати підйомної допомоги в межах одного гарнізону немає.

2. Підйомні не виплачуються якщо відстань між населеними пунктами менше 70 кілометрів.

Незаконно. У нормативно-правовому акті, що регулює дане питання вимога щодо відстані між населеними пунктами також відсутня.

Підйомна допомога (в тому числі на членів сім’ї) не виплачуються лише у встановлених законодавцем випадках. Зокрема виплата не проводиться якщо:

  • військовослужбовці, направлені (у тому числі безпосередньо після зарахування на військову службу із запасу) на навчання у військовий навчальний заклад, термін навчання в якому менше шести місяців, або зі збереженням посади за місцем служби незалежно від строку навчання;
  • військовослужбовці, які закінчили військовий навчальний заклад з присвоєнням офіцерських звань, призначені на посади у військові частини в населеному пункті за місцем дислокації цього військового навчального закладу.

3. Для виплати підйомних потрібна прописка військовослужбовця та членів його сім’ї.

Частково незаконно. Щодо реєстрації місця проживання військовослужбовця вимоги відсутні, однак така вимога є для членів його сім’ї.

На членів сім’ї військовослужбовця підйомна допомога виплачується після реєстрації їх місця проживання у населеному пункті за місцем військової служби (проживання) військовослужбовця.

4. Підйомні виплачуються за один переїзд – один раз на два роки.

Незаконно. Підйомна допомога військовослужбовцям, у тому числі на членів сім’ї, виплачується не більш як за два переїзди військовослужбовця протягом календарного року, пов’язані з призначенням на посади чи передислокацією військової частини (підрозділу).

5. Строковикам, які підписали контракт підйомні не виплачуються.

Незаконно. Підйомна допомога виплачується військовослужбовцям строкової військової служби після прийому на військову службу за контрактом у разі у разі переїзду на нове місце військової служби на членів сім’ї військовослужбовця.

6. Виплата підйомної допомоги здійснюється в рік виникнення права.

Незаконно. Виплата підйомної допомоги здійснюється, якщо звернення щодо її отримання надійшли протягом трьох років із дня виникнення права на її отримання.

До речі, якщо з Вами не повністю розрахувалися під час звільнення з військової служби, у тому числі і по підйомній допомозі, Ви маєте право на стягнення середнього заробітку за несвоєчасний розрахунок.


Джерело: Подільський юридичний центр


Нагадаємо, що порядок виплати військовослужбовцям Збройних Сил України підйомної допомоги регулюється наказом Міністерства оборони від 5 лютого 2018 року № 45.

Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»