Контракт на британські ракетні катери підпишуть у серпні

Контакт на британські ракетні катери підпишуть у серпні

Як відомо, у понеділок, в Одесі було підписано Меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства і ВМС України.

Що передбачає Меморандум розповіла АрміяInform з посиланням на заступника міністра оборони України Олександра Миронюка та командувача ВМСУ Олексія Неїжпапу.

Командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа зазначив, що в Меморандумі прописані напрямки співпраці, чітко визначено графік робіт, який буде включати передачу до складу національних ВМС протимінних кораблів, будівництво восьми ракетних катерів, дообладнання відповідною зброєю корабельно-катерних платформ, що є у складі ВМС, і будівництво військово-морських баз як на Азовському, так і на Чорному морі.

— Передбачається, що перші контракти на будівництво ракетних катерів будуть підписані вже в серпні цього року. Фінансування буде з британської сторони. Наші ж підприємства забезпечуватимуть повний життєвий цикл цих катерів безпосередньо в Україні, – підкреслив Олександр Миронюк.

За словами командувача ВМСУ, два перші катери будуватимуться у Сполученому Королівстві, інші – на підприємствах України, які буде визначено англійською стороною.

Також українському флоту мають передати два протимінні кораблі – тральщики класу Sandown, які наразі перебувають у складі Королівського флоту Великої Британії. Передбачається, що на них буде проведено повну ревізію, відповідне дооснащення, модернізацію та підготовку особового складу. Після цього вони надійдуть до ВМС України.