Новий великокаліберний кулемет Snipex Laska K-2

Новий великокаліберний кулемет Snipex Laska K-2

На виставці «Зброя та безпека 2021», що триває у Києві, українська компанія «ХАДО-Холдинг» представила великокаліберний кулемет власної розробки та виробництва – Snipex Laska K-2.

Про це повідомляє АрміяInform.

Згідно з тактико-технічним завданням, розробленим ЦНДІ ОВТ ЗС України, харківські зброярі створили кулемет власної конструкції. Він може використовуватися як піхотний варіант або встановлюватися на броньовану чи авіаційну техніку. Довжина кулемета становить 1840 мм, маса без станка – 29 кг, скорострільність (залежно від типу боєприпасу) – 500–600 пострілів за хвилину, прицільна дальність по наземних цілях – 2000 м, по повітряних – 1500 м.

— Наші фахівці ретельно проаналізували всі відомі на сьогодні схеми компонування великокаліберних кулеметів, зокрема й іноземного виробництва, — розповів начальник відділу технічного контролю компанії Євгеній Бондар. — У підсумку, вважаю, обрали оптимальне технічне рішення, яке ґрунтується на іншому принципі роботи автоматики. Ми використовуємо не газовідвід, як у зразках, якими озброєні наші підрозділи, а короткий хід ствола з важільними прискорювачами.

Ствол на новому кулеметі швидкознімний, виготовлений із високоякісної легованої сталі, кількість нарізів – 8 із кроком 381 мм. Його маса – 11 кг, а довжина – 1111 мм. До речі, ствол довший на 11 мм, ніж у НСВ. У поєднанні з коротким ходом це надає кулі змогу розігнатися до 890–910 м/с, тоді як у старих зразків озброєння цей показник становить 820-840 м/с.

Новий великокаліберний кулемет Snipex Laska K-2

Набої подаються за допомогою пластикової стрічки, яка може подаватися як з правого, так і з лівого боку кулемета (залежить від комплектації). Загальна місткість стрічки у коробці – 80 набоїв. Для стрільби з кулемета можна застосовувати всі наявні типи патронів 12,7×108. Крім того, конструкція нового кулемета дозволяє швидко переобладнати його під патрони стандарту НАТО. Потрібно замінити кілька деталей – і кулемет готовий для використання кулеметної стрічки .50BMG (12,7×99). За необхідності на кулемет можна встановити широкий спектр прицільного обладнання завдяки наявності рейки Пікатінні.

Нині Snipex Laska K-2 вже пройшов попередні (заводські) випробування, на черзі – державні. За їхніми результатами визначатимуться з прийняттям кулемета на озброєння нашого війська.

Нагадаємо, що минулого року на озброєння ЗСУ прийняті дві інші розробки цієї компанії – великокаліберні антиматеріальні гвинтівки Snipex T-REX і Snipex ALLIGATOR.