Британський міністр підписав в Одесі договір про розвиток ВМСУ: дві бази, два тральщика, вісім ракетних катерів і модернізація суднобудівних підприємств [ОНОВЛЕНО]

Британський міністр підписав в Одесі договір про розвиток ВМСУ

Британський урядовий літак BAe 146 з бортовим номером ZE701 (на ньому зазвичай літають міністри та члени королівської сім'ї) приблизно годину назад приземлився в Одесі.

Увага, текст публікація доповнено (див. далі)

Трохи раніше прибули два американські конвертоплани Bell V-22 Osprey, які зараз літають над містом, повідомляє одеське видання «Думская».

Британський міністр підписав в Одесі договір про розвиток ВМСУ

За даними видання, високопоставлені пасажири BAe 146 повинні найближчим часом приїхати на есмінець королівських ВМС HMS Defender D36, який знаходиться на морвокзалі.

Судячи з усього, пише видання, візит гостей пов'язаний з підготовкою передачі Україні двох британських тральщиків типу Sandown. Крім того, не виключено, що сторони вирішать нарешті питання про виробництво ракетних катерів для ВМС України.

У посольстві Сполученого Королівства не змогли прояснити ситуацію: «Так, прибули гості з Великобританії, так, вони відвідають есмінець. Іншої інформації у нас поки немає», – заявив прессекретар диппредставництва.

Водночас джерело видання в командуванні ВМСУ повідомило, що угода, яку планують підписати охоплюватиме багато аспектів військової співпраці. Зокрема, Сполучене Королівство профінансує будівництво військово-морської бази в Очакові. Що стосується ракетних катерів, то їх буде вісім. Тральщики, які передаватимуться зі складу британського флоту, модернізують і обладнають сучасним обладнанням.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що документ про закупівлю тральщиків повинен підписати президент України Володимир Зеленський. Тим часом його в Одесі поки немає.


Доповнено о 17:50

У посольстві Великобританії повідомили, що на борту «Дефендера» уклали договір про підтримку розвитку ВМС України. З британської сторони його підписав міністр з питань оборонних закупівель Джеремі Квін, з української – заступник міністра оборони Олександр Миронюк. Були присутні секретар РНБОУ Олексій Данилов і Перший морський лорд Великої Британії сер Ентоні Девід Радакін.

Британський міністр підписав в Одесі договір про розвиток ВМСУ

Підписаний документ передбачає участь Сполученого Королівства в будівництві двох військово-морських баз, спільному проєктуванні та будівництві військових кораблів, а також у реконструкції українських суднобудівних підприємств.

Олександр Миронюк висловив надію, що Лондон допоможе Україні добудувати корвет «Володимир Великий».


Доповнено о 18:15

Офіційна назва підписаного документа – Меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства і ВМС України.

Британський міністр підписав в Одесі договір про розвиток ВМСУ