Великобританія інвестує в «розумні» ракетні системи

Великобританія інвестує в «розумні» ракетні системи

Сполучене Королівство почало розробку «розумних» ракет, які спілкуватимуться одна з одною, у рамках програми Co-operative Strike Weapons Technology Demonstrator (CSWTD).

Оголошений 1 липня проєкт британської Лабораторії оборонних наукових технологій (DSTL) досліджуватиме, як зв'язок між ракетами дозволить системам озброєння працювати спільно та поліпшить характеристики наявних систем, про що пише Janes.

«Проєкт спрямований на підвищення гнучкості ракетного озброєння, зокрема щодо реагування ракет на зміни у ситуації в міру їх виникнення. Для спільної роботи ракет необхідне нове програмне забезпечення», – заявили в Міністерстві оборони Сполученого Королівства.

Робота над CSWTD почалася у квітні та, як очікується, триватиме трохи більше двох років. «На поточному етапі вчені DSTL оцінюють різні військові тактики і сценарії в тісній співпраці з галузевим партнером – компанією MBDA», – заявило Міноборони, додавши: «Демонстрація буде проводитися протягом усього проєкту, і в разі успіху британські платформи зможуть почати використовувати переваги розумної ракетної мережі впродовж наступних п'яти років».

Початкові інвестиції в CSWTD у 3,5 млн фунтів стерлінгів (4,8 млн дол. США) є частиною 6,6 млрд фунтів стерлінгів виділених урядом Великобританії на оборонні дослідження і розробки.

Нагадаємо, що на початку цього року США випробували мережеві боєприпаси «Золота Орда» – скинуті з винищувача чотири авіабомби GBU-39/B SDB, оснащені системою управління, створеною за проєктом «Золота Орда» (Golden Horde), в польоті розподілили між собою цілі, скорегували траєкторії польоту та вразили всі цілі одночасно.