Американські «розумні» ПКР отримають нову ГСН

США замовили розумні ПКР великої дальності

BAE Systems отримала контракт вартістю 117 млн дол. на виробництво головок самонаведення (ГСН) нового покоління для протикорабельної ракети великої дальності (LRASM).

Технологія самонаведення дозволяє LRASM виявляти і вражати конкретні морські цілі в складних умовах з меншою залежністю від традиційних навігаційних систем. Конструкція ГСН нового покоління знижує загальні витрати на ракету.

«Ми прагнемо надавати доступні системи, що забезпечують неперевершені можливості для США та їх союзників», – сказав Брюс Кенігсберг, директор з виробництва радіочастотних датчиків BAE Systems. «Ми розробили ефективні системи пошуку, які легше створювати і тестувати без шкоди для продуктивності».

Після поліпшень конструкції, проведених в рамках контракту, BAE Systems розпочала виробництво ГСН наступного покоління. Вони більш продуктивні і простіші у виробництві. Також у виробі замінили застарілі і обмежені в наявності деталі, що значно знизило вартість системи.

Нагадаємо, що LRASM, на відміну від нинішніх протикорабельних ракет, може здійснювати автономне націлювання без цілевказання та попередніх точних розвідувальних даних або таких допоміжних служб, як супутникова навігація та глобальне позиціювання. Ці дозволяє призначити конкретну ціль (тип корабля) та ймовірну початкову точку її руху й відправити ракету на пошук та знищення цілі, при цьому в умовах інтенсивної протидії противника.

Згідно з відкритими джерелами дальність польота ракети понад 900 кілометрів.

Система пошуку та наведення LRASM, розроблена BAE Systems, включає завадостійку інерційну систему наведення з GPS-коригуванням, пасивний радіоприймач, систему пошуку цілі за ІЧ-випромінюванням та розпізнавання, канал передачі даних та датчики попередження про загрозу, поєднані програмним забезпеченням з елементами штучного інтелекту.

Кілька ракет здатні працювати спільно, розподіляючи між собою цілі та координуючи атаки роєм. Окрім короткочасної передачі низької потужності, LRASM не випромінює сигналів, що в поєднанні з спецпокриттям та іншими стелс-технологіями знижує ймовірність її виявлення.

протикорабельна ракета великої дальності AGM-158C LRASM

Нагадаємо, що торік Lockheed Martin отримала контракт вартістю 167,47 млн дол на постачання ВПС і ВМС США 48 ракет LRASM, також Державний департамент США погодив можливий продаж до 200 ракет та пов'язаного обладнання Австралії, з орієнтовною вартістю 990 млн дол.