П'ять претендентів запропонують армії США перспективну бойову машину, що замінить БМП М2 Bradley.

Бронемашина Lynx 41 Бронемашина Lynx 41

Армія США вибрала п'ять претендентів на розробку опційно пілотованої бойової машини OMFV (Optionally Manned Fighting Vehicle), яка в перспективі замінить БМП М2 Bradley.

Це BAE Systems у партнерстві з ізраїльською компанією Elbit Systems, General Dynamics Land Systems (GDLS), American Rheinmetall Vehicles (ARV) у співпраці з Raytheon Technologies, L3Harris Technologies, Textron Systems та Allison Transmission, консорціум Oshkosh Defense, що включає Pratt Miller Defense, Hanwha Defense USA, Rafael Advanced Defense Systems, QinetiQ Inc. та Plasan, п'ятий учасник – Point Blank в партнерстві з Keshik Mobile Power Systems.

На даному етапі від претендентів не потрібно створення прототипів у металі – до першого кварталу 2022 фінансового року компанії-учасники мають надати цифрову модель майбутньої машини. Загальна вартість усіх п’яти контрактів становитиме близько 300 млн доларів.

За результатами цієї роботи у 2023 році армія укладе до трьох контрактів на етап детального проєктування і створення прототипів до 2025 року.

Німецька Rheinmetall відкрила представництво у США

Порівняльні полігонні випробування прототипів проходитимуть до середини 2026 року. На початку 2027 року оголосять одного переможця, який має бути запущений в передсерійне виробництво (LRIP). До вересня 2028 року очікується надходження першого батальйонного комплекту OMFV. Повноцінне серійне виробництво повинно розпочатись у 2029 році.

Нагадаємо, що у попередньому конкурсі тільки GDLS спромоглася вкластися у терміни та представити платформу Griffin III. Маючи лише одного претендента, армія США на початку 2020 року скасувала конкурс і зробила нову спробу з іншою стратегією: з етапом цифрового проєктування для уточнення характеристик майбутньої машини, перш ніж створювати її металі.

Армія США обирає перспективну бойову машину Бронемашина Griffin III

Компанія Rheinmetall, яка роками готувалася до участі в програмі OMFV, об'єдналася з Raytheon, щоб представити бойову машину Lynx 41 в якості пропозиції для OMFV восени 2019 року, але не змогла вчасно поставити свій прототип американській армії та вибула з конкурсу.