США закуповують новітні «розумні» ПКР великої дальності

LRASM

Lockheed Martin отримала контракт на 167,47 млн дол на продовження постачання новітніх протикорабельних ракет великої дальності AGM-158C (LRASM) для ВПС і ВМФ США.

Контракт, укладений 7 квітня Центром управління життєвим циклом Повітряних сил США (Air Force Life Cycle Management Center, AFLCMC), передбачає закупівлю 48 протикорабельних крилатих ракет AGM-158C (LRASM) та контрольне обладнання.

LRASM сумісна з системою вертикального пуску Mk 41, яка використовується на багатьох кораблях ВМФ США, в якості авіаційних носії на сьогодні використовуються бомбардувальники B-1, винищувачі F/A-18E/F Super Hornet та F-35 Lightning II. Для надземних пусків передбачено оснащення LRASM модифікованим ракетним прискорювачем Mk 114 для досягнення висоти.

У 2020 році ВМФ США розпочав процес інтеграції LRASM на морський патрульний літак P-8 Poseidon, який має завершитись до 2026 року.

У лютому Держдеп США погодив продаж 200 LRASM Австралії, з орієнтовною вартістю 990 млн дол. Публічно висловила інтерес до LRASM Швеція, у відповідь на російські дії у Східній Європі. Також інтерес до ракети виявили Сполучене Королівство, Сингапур, Канада та Японія.

протикорабельна ракета великої дальності AGM-158C LRASM

LRASM, на відміну від нинішніх протикорабельних ракет, може здійснювати автономне націлювання без цілевказання та попередніх точних розвідувальних даних або таких допоміжних служб, як супутникова навігація та глобальне позиціонування. Ці можливості дозволяють призначити конкретну ціль та ймовірну початкову точку її руху й відправити ракету на пошук та знищення цілі, до того ж в умовах інтенсивної протидії противника.

Система пошуку та наведення LRASM, ророблена BAE Systems, включає завадостійку інерційну систему наведення з GPS-коригуванням, пасивний радіоприймач, систему пошуку цілі за ІЧ-випромінюванням та розпізнавання, канал передачі даних та датчики попередження про загрозу, поєднані програмним забезпеченням з елементами штучного інтелекту.

Кілька ракет здатні працювати спільно, розподіляючи між собою цілі та координуючи атаки роєм. Окрім короткочасної передачі низької потужності, LRASM не випромінює сигналів, що в поєднанні з спецпокриттям та іншими стелс-технологіями знижує ймовірність її виявлення.