Богуслаєв розповів про участь «Мотор Січі» у розробці турецького важкого бойового гелікоптера

Богуслаєв розповів про участь Мотор Січі у розробці турецького важкого бойового  гелікоптера

Як відомо, «Мотор Січ» і Turkish Aerospace Industries підписали контракт на постачання двигунів для нових ударних важких гелікоптерів T929, але Туреччину цікавлять не лише двигуни...

Нагадаємо, що в рамках угоди з турецькою компанією TAI (тур. TUSAŞ ) буде поставлено 14 двигунів, перші два – у вересні 2022 року. Політ нового гелікоптера очікується у 2023 році,

Подробиці про угоду, а також про те, що Туреччині від України потрібні не лише двигуни в інтерв'ю Укрінформу розповів генеральний директор «Мотор Січ» В'ячеслав Богуслаєв.

— Я зустрічався з [президентом Туреччини] Реджепом Ердоганом, їздив у складі делегації. Туреччина демонструє серйозні плани в частині авіації. Вони просять нас зробити редуктор і все інше, необхідне для гелікоптера, крім фюзеляжу. Фюзеляж у них вже стоїть хороший. «Мотор Січ» серед вертолітних двигунів вважається законодавцем моди, це визнають усі. Ресурс вертолітних двигунів у світі – близько 2000 годин, у нас – 5000 годин. Нас наздогнати за ресурсом складно. Ми літаємо при температурі повітря +50 градусів, при повному навантаженні. Таких вертольотів у світі немає, крім наших. Тому всі їдуть до нас. Є міжурядові угоди, коли два президенти домовляються, і відомчі. Так от, одні вибрали французькі вертольоти, а Туреччина вибрала нас. Ми розвиватимемо співпрацю - це дуже цікава і багата країна. Цей контракт – лише початок.

Важкий бойовий гелікоптер (тур. Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri) проєктується в одному класі з американським АН-64 Apache і російським Ми-28.

Контракт на його створення був підписаний 22 лютого 2019 року.

Розробники використовують досвід отриманий при проєктуванні та експлуатації гелікоптера T129 ATAK, який був розроблений на базі італійського гелікоптера A129 Mangusta. Злітна вага нового гелікоптера буде приблизно вдвічі більше, ніж у нинішнього гелікоптера ATAK.

Турецький бойовий гелікоптер отримає українські двигуни Зображення: Turkish Aerospace Industries

Злітна маса гелікоптера складатиме понад 10 тонн, маса корисного навантаження – 1200 кг. Практична стеля – 6 км, швидкість – 315 км/год. Озброєння: 30-мм (або 20-мм) гармата, керовані ракети класів «повітря-повітря», «повітря-поверхня» та некероване озброєння.