Введення 10-річних контрактів не допомогло – пілоти й далі звільняються

Введення 10-річних контрактів не допомогло – пілоти й далі звільняються

У 2018 році з документів Міноборони, які потрапили у відкритий доступ, стало відомо про проблему із масовим звільненням військових пілотів, тоді, аби втримати на службі, їм підняли грошове забезпечення та ввели 10-річні контракти. Але не допомогло...

Зокрема у квітні 2018 року в інтернеті була поширена сканкопія листа начальника Генерального штабу-гловнокомандувача ЗСУ генерала армії України Віктора Муженка до міністра оборони Степана Полторака, в якому зазначалося, що грошове забезпечення військового льотчика складає близько 12 тис. грн, водночас зарплата у державній авіації 18 тисяч, в цивільних авіакомпаніях 120 тис. грн. На підготовку військового льотчика витрачається від 8 до 10 років і потребує витрат бюджетних коштів на суму близько 320 млн грн.

З метою виправлення ситуації міністр оборони підписав наказ про підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям, які входять до льотного складу ЗС України, встановивши 100 відсоткову надбавку за виконання особливо важливих завдань.

Так, грошове забезпечення командира авіабригади з травня 2018 року зросло з 17 тис. грн до 28 тисяч, командира ескадрильї – з 13 до 21 тис. грн, льотчиків – з 12 до 17 тис. грн.

Крім того, було підготовлено та у жовтні 2019 року прийнято Верховною Радою законопроєкт №1227 щодо збільшення мінімального терміну першого контракту для пілотів до 10 років.

Законом було збільшено строк служби за контрактом для військових, які закінчили вищі військові навчальні заклади за спеціальностями льотного складу авіації вдвічі – з 5 до 10 років, з можливістю продовження на строк від 5 до 10 років.

Як тепер стало відомо – не допомогло.

Так один з пілотів, який звільнився у червні 2021 року, написав у Facebook:

«Я хочу літати, можу літати, хочу захищати нашу Країну, але наше військове керівництво працює за принципом показово-паперової армії, а не ефективно-професійної. Бюрократія душить нас, тому я прийняв рішення піти, поки система не зламала мене. Дуже шкода, що 50% моїх однокурсників, професійних льотчиків-винищувачів звільнилося на тиждень раніше, а вищому військовому і державному керівництву плювати, але будемо боротися. Слава Україні!!!!»

Введення 10-річних контрактів не допомогло – пілоти й далі звільняються

Тут варто згадати, що у травні заступник міністра оборони Олександр Миронюк заявив, що Міністерство оборони планує відмовитися від короткострокових контрактів (6 місяців – рік) в ЗС України та підписувати їх на термін щонайменше від трьох років, а краще на п'ять-десять.

Мабуть, картина не буле повна, якщо не згадати ще два документи, які потрапили в інтернет.

Зокрема у першому з них, датованому квітнем 2020 року, директор Департаменту фінансів Міноборони просить у міністра оборони, «з метою мотивації в складних і напружених умовах особливого періоду, урахування принципів справедливості та досягнення стабільного морально-психологічного стану» встановити надбавку за інтенсивність служби та підвищені премії... керівному складу Генерального штабу ЗС України.



І міністр оборони, окремим дорученням, встановлює генералам 100% надбавки за інтенсивність та до 372% щомісячну премію.

міністр оборони окремим дорученням встановлює генералам 100% надбавки за інтенсивність та до 372% щомісячну премію міністр оборони окремим дорученням встановлює генералам 100% надбавки за інтенсивність та до 372% щомісячну премію міністр оборони окремим дорученням встановлює генералам 100% надбавки за інтенсивність та до 372% щомісячну премію міністр оборони окремим дорученням встановлює генералам 100% надбавки за інтенсивність та до 372% щомісячну премію міністр оборони окремим дорученням встановлює генералам 100% надбавки за інтенсивність та до 372% щомісячну премію міністр оборони окремим дорученням встановлює генералам 100% надбавки за інтенсивність та до 372% щомісячну премію міністр оборони окремим дорученням встановлює генералам 100% надбавки за інтенсивність та до 372% щомісячну премію міністр оборони окремим дорученням встановлює генералам 100% надбавки за інтенсивність та до 372% щомісячну премію