Придбання Німеччиною американських літаків P-8A Poseidon може поховати програму європейського патрульного літака

Придбання Німеччиною американських літаків P-8A Poseidon може поховати програму європейського патрульного літака

Франція може вийти зі спільного з Німеччиною проєкту з розробки морського патрульного літака Maritime Awareness Weapon System (MAWS) після рішення ФРН придбати літаки P-8A Poseidon.

Нагадаємо, що 30 червня Міністерство оборони Німеччини підписало контракт на придбання п’яти патрульних літаків Boeing P-8A Poseidon за 1,43 мільярда доларів у рамках урядової програми США з іноземних військових продажів (FMS).

Французьке видання LA Tribune 6 липня повідомило, що Париж незабаром може оголосити про припинення своєї участі у франко-німецькій програмі MAWS із можливим подальшим перетворенням програми у внутрішній французький проєкт..

Програма MAWS започатковувалась для створення заміни для німецьких патрульних літаків P3-C Orion їх французьких аналогів Atlantique II ATL2.

Про запуск техніко-економічного обґрунтування MAWS французьке Агентство оборонних закупівель DGA (Direction générale de l'armement) оголосило в жовтні 2020 року. Від Франції взяли участь компанії Thales, Hensoldt, ESG (Elektroniksystem) та Diehl від Німеччини. Очікується, що виробники літаків, Airbus і Dassault, приєднаються до програму MAWS під час другого етапу досліджень, що починається цього року.

Раніше повідомлялося, що якщо Німеччина вибере літаки європейського виробництва Airbus C295 або Leonardo ATR72 замість літаків Boeing, програма буде реалізована.

«Ніхто у Франції насправді не вірить, що покупка п'яти літаків P-8A є тимчасовим рішенням для заміни старих P-3C Orions, – пише газета, припускаючи, що придбання американських літаків може поховати програму MAWS. – Це перша серйозна тріщина в очолюваній Францією загальноєвропейській ініціативі з розробки передового військового обладнання для припинення панування США над європейськими військовими закупівлями».