«Діта» – донька «Дани»

Автор: Андрій Харук
Excalibur Army оприлюднила характеристики САУ DITA

Колісна самохідна артилерійська установка «Дана» була одним з «флагманських» продуктів військової промисловості Чехословаччини в 70-80-ті роки. Концептуально вона не застаріла і зараз, але ось технічно вимагає модернізації. Підсумком (точніше, проміжним результатом) цього процесу стала САУ «Діта».

Ця історія почалася в 1977 році, коли на озброєння чехословацької армії надійшло «автомобільне знаряддя з автоматичним заряджанням» – Dělo automonilní nabíjené automaticky, або ж просто «Dana». Майже сім сотень таких самохідок до 1989 року посилили армії Чехословаччини, Польщі та Лівії.

Далі були розпад Організації Варшавського договору, «розлучення» в чехословацькій державі та створення незалежних Чехії та Словаччини. Обидві ці країни успадкували кожна свою частину єдиного чехословацького військово-промислового комплексу. Пошук своїх ніш і способів закріпитися на світовому збройовому ринку привів до цікавих результатів, одним з яких стало паралельний розвиток конструкції «Дани» у двох сусідніх державах.

Спочатку тон задавала Словаччина, і не дивно – адже спочатку ці самохідки випускалися заводом ZTS в словацькому містечку Дубниця-над-Вагом. Взявши курс на стандарти НАТО, словацькі інженери замінили 152-мм ствол довжиною 36,5 калібра на 155-мм 45-каліберний. Так з'явилася САУ «Зузана». І хоча обсяг її виробництва виявилася мізерною (16 САУ для власної армії та 12 – для Кіпру), розвиток конструкції продовжилося. Нині в Дубниці-над-Вагом освоюється випуск самохідки «Зузана-2» зі стволом довжиною 52 калібри та рядом інших нововведень. Армія Словаччини замовила 25 таких САУ.

САУ Зузана-2 САУ «Зузана-2»

Тим часом в Чехії ...

У сусідній країні спочатку зосередилися на модернізації «Дани». Фахівці фірми «Екскалібур Армі» з міста Штернберк спробували поліпшити тактико-технічні характеристики самохідки, не змінюючи ствол. У 2011 році з'явився варіант «Дана М1CZ», що відрізняється новою системою управління вогнем, навігаційною системою, а також дизелем Т3-930 потужністю 360 к.с. (замість штатного 340-сильного Т2-930). Як випливає з позначення, САУ призначалася для армії Чехії, але «не зрослося». Безуспішним із комерційної точки зору виявився і проєкт «Дана М1М», представлений у 2016 році виробником шасі «Дано» – фірмою «Татра Моторс».

САУ Дана М2 САУ «Дана М2» (securitymagazin.cz)

Більш радикальної є модернізація до рівня «Дана М2», також пропонована фірмою «Екскалібур Армі». Зокрема, в цьому варіанті, встановлюється нова кабіна з радикально збільшеною площею скління і сучасною фільтровентиляційною установкою. У 2018 році з'явився проєкт адресованої для Польщі модернізації «Дана M1PL», що враховує удосконалення, раніше внесені в конструкцію польських самохідок (установку терміналів АСУ артилерії «Топаз», нових навігаційних систем і радіостанцій) і розроблений за участю ряду польських фірм. Однак Військо Польське зацікавити модернізацією самохідок не вдалося. Єдиним успіхом в області експорту модернізованих «Дан» став контракт з Україною, підписаний в листопаді 2018 року. Спочатку він передбачав постачання 66 САУ «Дана М2», але згодом кількість закуповуваних самохідок зменшили до 26.

Що робити?

У 2016 році в рамках програми модернізації артилерії Міністерство оборони Чехії вирішило вдатися до компромісу: закупити 17 нових САУ натовського калібру (155 мм) і модернізувати 33 наявні самохідки до стандарту «Дана М2». Програму модернізації передбачалося реалізувати у 2018-2020 роках, але цим планам так і не судилося збутися. Ущербність половинчастого рішення цілком очевидна – з огляду на порівняно невеликій артилерійський парк армії Чехії, прийняття на озброєння двох різних артсистем в одному класі було явно нераціональним. І в червні 2020 року уряд країни прийняв радикальне рішення: відмовитися від модернізації «Дан», замінивши їх 52 самохідками «Цезар» (на шасі «Татра»). Але в листопаді того ж року переговори про закупівлю французьких САУ призупинилися. Офіційною причиною була необхідність оцінки впливу пандемії COVID-19 на фінансовий стан держави. Насправді ж завадила позиція Комуністичної партії Чехії та Моравії. Нинішній уряд не має більшості в парламенті, і без голосів комуністів не зможе домогтися схвалення відповідних асигнувань, а ті виступають проти нових закупівель озброєння.

Заморожування переговорів з Францією відкрило «вікно можливостей» для «Екскалібур Армі» – адже ця фірма є вітчизняним виробником, і позиція комуністів на предмет покупки нових САУ може пом'якшити. Розробка глибоко модернізованого варіанту «Дани» почалася ще у 2019 році, а в січні 2021-го демонстратор технології нової самохідки, названої «Діта», був представлений громадськості.

Образ «Діти»

Ми недарма використовували «демонстратор технології» замість терміна «прототип» – бойова машина, показана в січні 2021 року, є своєрідною комбінацією нових і старих елементів. Чотиривісне шасі «Татра» 815 VP31M взято від «Дани» з мінімальними змінами – внесені лише деякі доопрацювання, що полегшують керування і поліпшують рухливість. Завдяки цьому скоротився час заняття і залишення позиції. Кабіна «Діти» – від «Дани М2».

САУ Діта САУ «Діта» (excaliburarmy.cz)

Головним нововведенням є нова артилерійська башта – автономний модуль, який, за заявою розробників, можна змонтувати на будь-яке колісне або гусеничне шасі, відповідне за вантажністю.

САУ DITA
Магазин снарядів (excaliburarmy.cz)

Велику увагу приділено автоматизації. «Діта» зберегла автоматизовану систему заряджання від «Дани». Крім того, конструктори постаралися автоматизувати інші операції, пов'язані з веденням вогню. Завдяки впровадженим рішенням, екіпаж «Діти» скорочений до двох осіб – рішення, безпрецедентне у світовій артилерії. Робочі місця водія і командира САУ знаходяться в броньованій кабіні.

Сама ж башта «Діти» розрахована на роботу в безлюдному варіанті. Правда, з лівого боку у башті розташоване робоче місце для оператора, але воно використовується лише в разі аварії чи регулювання обладнання (наприклад, юстування приводів і датчиків, що взаємодіють із системою управління вогнем).

«Безлюдна» башта дозволила зменшити її висоту та оптимізувати компонування магазинів боєкомплекту.

Кабіна екіпажу також відрізняється зменшеною висотою, а її багате скління забезпечує відмінний огляд. Кабіна є герметичною, вона забезпечена фільтровентиляційною установкою і кондиціонером. Бронювання забезпечує балістичну і протимінний захист на рівні 1 стандарту STANG 4569A / B.

Excalibur Army оприлюднила характеристики САУ DITA Інтер'єр кабіни екіпажу (excaliburarmy.cz)

Система управління вогнем (СУВ) «Діти» включає балістичний комп'ютер, а також підсистеми: інерційну навігаційну, автоматичного наведення гармати, автоматичного обчислення параметрів стрільби та вибору типу боєприпасу, а також діагностичну. СУВ дозволяє реалізувати різні режими ведення вогню:

  • одиночними пострілами;
  • біглим вогнем із запрограмованою постійної або змінної скорострільністю;
  • залповим вогнем MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact), коли кілька снарядів, випущених з одного знаряддя під певними кутами піднесення і з різними інтервалами, вражають ціль одночасно.

САУ Діта – вид ззаду САУ «Діта» – вид ззаду (excaliburarmy.cz)

Підсистеми автоматичного наведення гармати та вибору типу боєприпасів дозволяють істотно скоротити час виконання вогневого завдання. Водночас в аварійній ситуації можливе ручне наведення і заряджання гармати, а також прицілювання за допомогою механічної панорами, встановленої на робочому місці оператора (з лівого боку башти).

Excalibur Army оприлюднила характеристики САУ DITA
«Діта» із гарматою на максимальному куті піднесення (excaliburarmy.cz)

Гармату для «Діти» виготовила словацька фірма ZTS. Її калібр становить 155 мм, а довжина ствола – 45 калібрів. Діапазон кутів наведення у вертикальній площині – від -3 до + 70˚, в горизонтальній – по 60˚ вправо і вліво від осі гармати. Максимальна дальність стрільби снарядом DN1CZ HE ER BB становить 39 км. Тривала скорострільність гармати – 5 постр/хв. Магазин вміщує 40 снарядів і така ж кількість метальних зарядів.

САУ обладнана восьмициліндровим V-подібним дизельним двигуном повітряного охолодження «Татра» Т3С-928-90 потужністю 400 к.с. і автоматичною коробкою передач «Татра» 10TS210N (десять передач вперед і дві – назад).

Самохідка може розігнатися на шосе до 90 км/год, а швидкість на пересіченій місцевості досягає 25 км/год. Розрахунковий запас ходу – 600 км (при змішаному режимі: 50% – по шосе і 50% – по пересіченій місцевості).

Важливим елементом, що забезпечує САУ високу автономність, є допоміжна силова установка – малогабаритний дизель рідинного охолодження потужністю 20 кВт. При непрацюючому основному двигуні він забезпечує функціонування гідравлічних і електричних систем, кондиціонера та інших пристроїв, необхідних для бойової роботи.

Природно, всі заявлені характеристики «Діти» ще належить перевірити в ході ретельних полігонних випробувань. Але вже зараз можна констатувати, що чеська самохідка перевершує конкурента зі Словаччини – «Зузану-2» – за ступенем автоматизації. Цей показник важливий для скорочення часу виконання вогневого завдання, а, отже, для підвищення виживаності гаубиці на поле бою. З іншого боку, словацька самохідка має довший ствол, а, значить, кращі балістичні характеристики.

Яка ж доля чекає «Діту»? Тут багато що залежить від політиків. У разі відмови уряду Чехії від закупівлі «Цезарів» ця машина видається цілком логічною альтернативою. У свою чергу, придбання нових самохідок для власної армії може полегшити їм шлях на світовий ринок зброї.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) САУ «Діта»

Екіпаж, осіб

2

Бойова маса, т

29

Довжина повна, м

13,02

Ширина, м

3,1

Висота, м

3,12

Озброєння (боєкомплект)

155-мм гаубиця (44)

Маса в бойовому положенні, кг

1630

Потужність силової установки, к.с.

400

Максимальна швидкість, км/год:

по шосе

90

по пересіченій місцевості

25

Запас ходу, км

600

Долаємі перешкоди:

Висота стінки, м

0,5

Ширина рову, м

2

Глибина броду, м

1,2



Джерела та література:

  1. DITA. ATM, 2021, №2
  2. Wachowski T. DITA — czeska nowość wśród armatohaubic 155 mm. Nowa Technika Wojskowa, 2021, №2
  3. excaliburarmy.cz
  4. army-guide.com
  5. army-technology.com
  6. military-today.com



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.
Українською мовою перекладено спеціально для Ukrainian Military Pages

Використані джерела:
warspot.ru