Ганну Маляр призначено заступником міністра оборони

Ганна Маляр

На посаді заступника міністра оборони Ганна Маляр очолить напрям стратегічних комунікацій та інформаційної політики Міністерства оборони України.

«Вдячна за довіру очолити напрям стратегічних комунікацій та інформаційної політики Міністерства оборони України на посаді заступника міністра», – написала Ганна на своїй сторинці у Facebook.

Ганна Маляр – юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук, ексведуча телеканалу «Прямий».

— Професійно темою стратегічних комунікацій у секторі безпеки і оборони я займаюсь з тих пір як почалась війна. Вже тоді стало очевидно, що Російська Федерація веде її як військовими, так і невійськовими методами. Тож, потрібно було швидко організовувати захист України в інформаційному просторі та опановувати навички ведення гібридної (асиметричної) війни.

Відтак, у найкоротші терміни зібралась команда українських фахівців, у складі якої маю честь працювати, та разом з Академією СБУ розробили практичний курс стратегічних комунікацій для співробітників сектору безпеки і оборони. Втім, найбільше навантаження у цій сфері лягло на окремі підрозділи Збройних сил України.

На сьогодні це вже величезний напрям спільної роботи, унікальні розробки та досвід.

Напрям, яким займалась безпосередньо я, – «Інформаційні операції як елемент злочинів, що посягають на національну безпеку та мир. Виявлення та знешкодження інформаційних технологій впливу, які загрожують національній безпеці».

Теоретично такі знання і навички отримати неможливо, бо здобуваються вони у гібридних боях з ворогом. Саме тому, нашими розробками і проведеними операціями цікавляться інші країни, а Центр інформації та документації НАТО став співорганізатором навчань для наших військових, які ми спільно проводимо.

Одним словом, у цій війні ми стали сильними і будемо ще сильніші.

Концепцію «стратегічних комунікацій» (стратком) країни НАТО та Євросоюзу пропонують використовувати як альтернативу несиметричним ворожим діям Російської Федерації.

Ця концепція вже закріплена в законодавстві України, зокрема у Стратегії воєнної безпеки України від 25.03.2021, яка затверджена Указом Президента. Відповідно до Стратегії, всеохоплююча оборона України, як комплекс заходів, містить превентивні дії та стійкий опір не лише на суші, на морі, у повітряному та кіберпросторі, а й в інформаційному просторі.

Подальше зміцнення і розвиток напряму стратегічних комунікацій у сфері безпеки та оборони – це запорука нашої спроможності давати відсіч інформаційній зброї ворога.

Слава Україні!

Нагадаємо, що 21 липня Уряд звільнив трьох з восьми заступників міністра оборони. Зокрема було звільнено Олександра Миронюка, Ігоря Старобінського та Ігоря Халімона.

Ганна Маляр