Генералам статут не писаний – частина 2

Генералам статут не писаний 2

Продовжуємо нашу рубрику присвячену нехтуванню генералами правилами носіння військової форми. Сьогодні про генералів Повітряних Сил ЗСУ, які придумали собі «веселіші» лампаси.

На фото з урочистостей присвячених Дню Повітряних Сил можна легко роздивитись генералів цього виду військ, на чолі із командувачем генерал-полковником Сергієм Дроздовим, у штанах зі світлими, блакитними лампасами. Проте насправді таких лампасів українська форма не передбачає і це є порушенням вимог наказів Міноборони, зокрема Правил носіння форми.

Генералам статут не писаний 2 Генералам статут не писаний 2

Тож, а які лампаси мають бути?

Темніші. Причому не просто темніші, а темніші за колір штанів. Що зокрема добре видно на відповідному малюнку з Правил носіння військової форми одягу, що затверджені наказом Міністерства оборони України №606-2017 року (зі змінами).

Генералам статут не писаний 2

А якщо ще точніше. То колір лампасів має бути однаковим із кольором краватки.

Затверджений у листопаді 2018 року технічний опис «Костюм (кітелі та штани) чоловічий» (від 16.11.2018 інв. № 257) у таблиці 11 визначає, що для кантів та лампасів штанів типу Б (генеральські) використовується тканина для краваток.

Своєю чергою технічна специфікація Міноборони «Тканина для краваток ТС А01XJ.06908-144:2019 (01)» визначає колір цієї тканини для Повітряних Сил, як синій (меланж), а також наводить позначення кольорів за системою Pantone.

Генералам статут не писаний 2

А ось як ці кольори (19-4125 TPX (Majolica Blue) і 19-4316 TPX(Stargazer)) виглядають:

Генералам статут не писаний 2

Але генералам-авіаторам, мабуть, такий варіант здався занадто скромним і вони вигадали собі «веселіші» світлі блакитні лампаси. А що там якісь правила визначають... хто їх накаже?

Генералам статут не писаний 2



Нагадаємо, що раніше Секретар РНБО України генерал-полковник Михайло Коваль «засвітився» у військовій формі, яку сам собі й вигадав. Ще раніше командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа був замічений у форменій сорочці із планками нагород. Проте пунктом 17 Правил носіння нагород, що затверджені наказом МОУ №606-2017 року (в редакції наказу №238 від 30.06.2020), забороняється носіння орденських стрічок, стрічок медалей на планках та нагрудних знаків на пальті зимовому, на куртці зимовій, плащі демісезонному (куртці демісезонній), пуловері, джемпері, сорочці, а також на робочій формі одягу.