Донецька залізниця придбала понад 2500 протигазів

Донецька залізниця придбала 2500 протигазів

Донецька регіональна філія АТ «Українська залізниця», у рамках підготовки до випадків застосування проти України зброї масового ураження, придбала 2548 протигазів ГП-7.

Протигази виробництва нікопольського ТОВ «ПромСпецТех» постачатиме переможець тендеру – ТОВ «Радос СВ» (м. Нікополь). Також у відкритих торгах брали участь ТОВ «НВП «Захист України» та ФОП Єрмак Г.Р., але запропонували більшу ціну та програли. У підсумку 2548 протигазів ГП-7 коштуватимуть залізничникам 1,73 млн грн (по 564,80 грн за штуку без ПДВ).

Зазначається, що протигази закуповуються для забезпечення засобами радіаційного та хімічного захисту працівників залізничного підприємства у разі застосування ядерної та інших видів зброї масового ураження проти України в умовах воєнного стану або у разі виникнення надзвичайної ситуації на радіаційно та хімічно небезпечних об'єктах.

Термін постачання засобів індивідуального захисту – до 31 грудня 2021 року.

Цивільний протигаз ГП-7 призначений для захисту органів дихання, обличчя та очей людини від отруйних речовин, радіоактивного пилу, бактеріальних аерозолів. Призначений для використання цивільним дорослим населенням у рамках заходів з цивільної оборони. Може застосовуватися персоналом позаштатних аварійно-рятувальних формувань сил цивільного захисту.

Зауважимо, що цивільні протигази відносяться товарів подвійного призначення та підлягають обов'язковому експортному контролю і потребують спеціального дозволу на вивезення за кордон. Минулого року українця засудили за статтею 333 ККУ (порушення експортного контролю) за спробу продати на eBay американцям радянський протигаз ГП-5.

Нагадаємо, що у 2018 році Південно-Західна залізниця закупила велику партію вогнепальної зброї – штурмові гвинтівки, пістолети-кулемети та пістолети у КНВО «Форт» на 2,6 млн грн: