Росія створює свій варіант оперативного резерву

Росія створює свій варіант оперативного резерву

Російські військкомати і організаційно-мобілізаційні управління військових округів почали масове комплектування «бойового армійського резервного складу», за місяць планують набрати щонайменше 50 тисяч резервістів за контрактом.

Російські ЗМІ відмічають, що подібне робиться вперше в пострадянській Російській Федерації (країна, що з 2014 року здійснює збройну агресію проти України).

За серпень з резервістів, які підпишуть контракти, планується створити контингенти бойового армійського резервного складу (БАРС). Відповідно до заяв представників військового командування, в підрозділи БАРС необхідно набрати не менше 50-53 тис. осіб.

Як днями повідомив начальник ОМУ Південного військового округу (ПівдВО) полковник Костянтин Запатоцький, ПівдВО раніше мав мобілізаційний людський резерв лише близько 400 осіб. А за проєктом «БАРС» вже через місяць кількість резервістів має збільшиться до 38 тисяч.

«До кінця серпня ми повинні відібрати необхідну кількість резервістів і укласти контракти», – уточнив Запатоцький, виступаючи перед журналістами в Ростові-на-Дону.

Як зазначив Запатоцький, серед завдань резервістів «будуть охорона і оборона особливо важливих об'єктів військового та державного призначення, підтримання правопорядку, ліквідація наслідків стихійних лих». Подібні заяви зробили в ці дні представники військового командування і в інших російських регіонах.

Військовий комісар двох районів Набережних Човнів Рашид Ільясов повідомив, що раніше вони ніколи не стикалися з таким завданням: «Ми отримали завдання на підставі указу президента про створення мобілізаційного резерву «БАРС». У нас є закон про військовий обов'язок, періодично проводяться збори. А тут люди постійно будуть на контакті, планується щомісяця проходити заняття, але як це вийде і чи буде потім необхідність, ще невідомо».

За даними полковника Запатоцького «резервістам держава гарантує відповідні виплати. Так за три доби на заняттях офіцер отримає до 10 тис. руб., сержант-солдат – до 5 тис. руб. За 30 діб військових зборів офіцер отримає від 30 до 75 тис. руб., солдат – до 25 тис. руб.». При укладанні першого контракту буде проведена одноразова виплата офіцерові до 66 тис. руб., солдату-сержанту – до 39 тис. руб. – в залежності від терміну контракту. Контракт укладається з збереженням основного місця роботи резервістів. Крім того, буде забезпечуватися безкоштовна медична допомога, страхові виплати».

Зауважимо, що указ президента Російської Федерації про створення мобілізаційного резерву «БАРС» у відкритих джерелах не публікувався.

Нагадаємо, що цього року Верховна Рада України надала Президенту право своїм рішенням оголошувати призов резервістів оперативного резерву першої черги (бойових частин) терміном до шести місяців без оголошення мобілізації. При цьому на відміну від мобілізації, призов резервістів майже не передбачає причин звільнення або відстрочки від нього.

За останніми повідомленням Міністерства оборони, чисельність оперативного резерву ЗС України наразі складає близько 200 тисяч осіб. Водночас варто зауважити, що переважна більшість резервістів не мають контрактів, а зараховані до резерву примусово через відповідну норму закону. Крім того, наразі основним джерелом поповнення резерву є строковики, які звільняються після стокової служби та не мають бойового досвіду.