Планер першого Ан-178 для ЗСУ готовий на 80%

Планер першого Ан-178 для ЗСУ готовий на 80%

Планер першого з трьох Ан-178, що виготовляє ДП «Антонов», на замовлення Міноборони України вже готовий на 80%, паралельно триває робота з фюзеляжем для другого Ан-178.

Щодо першого, фюзеляж якого виготовили у травні, то вже завершено стикування крила з його механізацією, зокрема передкрилками та закрилками, а також встановлено кіль. Наступного тижня планують монтаж стабілізатора. Всередині літака триває установка елементів електромонтажу та бортового радіоелектронного обладнання, повідомляють в Укроборонпромі.

Водночас у цехах «Антонова» працюють над складанням рампи та стулок вантажного люка, виготовляють деталі та агрегати системи штурвального керування, гідросистеми, шасі тощо. Завершити побудову в першому кварталі 2022 року.

Триває робота і з фюзеляжем для другого Ан-178 з цього замовлення. У стапелі остаточного складання вже розміщено хвостовий відсік і відсік силової підлоги. Також відбувається монтаж панелей середнього відсіку, виготовлення центроплану та носової частини. Фюзеляж другого транспортника має бути готовий до кінця цього року.

У концерні обіцяють, що ці літаки не матимуть жодного агрегату, виготовленого у Російській Федерації, та є прикладом ефективного імпортозаміщення.

На фото — дослідний зразок Ан-178, на якому проводитимуть випробування агрегатів. Очікується, що він підніметься у небо наприкінці 2021 року.


Контракт на виготовлення на виготовлення трьох Ан-178 для ЗС України під держгарантії було укладено що 29 грудня 2020 року. Сума контракту – майже 3 млрд грн, термін виконання робіт – чотири роки. Поставити перший серійний літак замовнику мають у 2023 році, наступні літаки передаватимуть через кожні три місяці..

Ан-178-100Р – перший український військово-транспортний літак з турбореактивними двигунами, що має прийти на зміну Ан-26, якими здебільшого оснащено Збройні Сили України.

Повітряне судно може сідати та злітати з будь-яких аеродромів і має вантажопідйомність до 18 тонн. Максимальна крейсерська швидкість машини становить 825 км/год, максимальна висота польоту – понад 12 км, а його максимальна дальність – близько 5 тис. км. Літак оснащений двома вітчизняними турбореактивними двигунами Д-436-148ФМ, створеними ПАТ «Мотор Січ» та ДП «Івченко Прогрес», яке входить до складу Укроборонпрому.

Також на підприємстві пропонують повернутися до проєкту військово-транспортного літака короткого зльоту та посадки Ан-70. Цей літак був прийнятий на озброєння у 2015 році. Проте він потребує імпортозаміщення агрегатів російського виробництва. Ці роботи ведуться згідно зі спільним рішенням Міноборони та ДК «Укроборонпром» № 19960/з/1-2015 від 18.01.2016 року, результатом має стати літак Ан-77, що матиме агрегати вітчизняного та західного виробництва.