«Цезар» потіснить «Дану» у чеській армії

Цезар потіснить Дану в чеській армії

Чеський уряд офіційно схвалив закупівлю самохідних гаубиць CAESAR у французької компанії Nexter, які купують після відмови від модернізації застарілих САУ vz. 77 Dana.

За словами Міністра оборони Любомира Метнара, церемонія підписання контракту має відбутися до кінця цього місяця. Для чеської армії планують закупити 52 самохідні гаубиці CAESAR в комплекті з допоміжним обладнанням та озброєнням.

Угода оцінюється у 400 мільйонів доларів. Відомо, що Франція поставить Чехії чотири готові гаубиці, після чого збірка вестиметься на території Чехії. Чеський холдинг Czechoslovak Group a.s. (CSG) поставлятиме для гаубиць кабіни та базові шасі Tatra, загалом участь чеської промисловості у спільному проєкті складе близько 40%.

Раніше Міноборони Чехії планувало модернізувати наявні 152-мм САУ ShKH vz. 77 Dana, але на початку 2018 року стало відомо, що програма анульована. Замість модернізації старих САУ для армії запланували покупку нових гаубиць, які будуть відповідати стандартам НАТО.

Перші 155-мм САУ CAESAR (фр. CAmion Equipé d'un Système d'ARtillerie) надійшли на озброєння французької армії у 2003 році. Серійне виробництво почалось у 2007 році. Дальність стрільби – до 42 км, боєкомплект – 18 пострілів. Екіпаж – 5 осіб. Завдяки модульній конструкції CAESAR активно поставляється на експорт у варіантах з різними типами шасі.

САУ брала участь у військових операціях в Афганістані, Лівані, Малі та Іраку.

САУ CAESAR

CAESAR зі стволом 155-мм/52 може використовувати широкий спектр 155-мм боєприпасів стандарту НАТО (осколково-фугасні, касетні, світлові та димові снаряди), а також «розумні» боєприпаси, такі як протитанковий снаряд BONUS, що вже використовується армією США. Нещодавно також були проведені успішні випробування з боєприпасами M982 Excalibur.

Артсистема оснащена системою управління вогнем, до складу якої входить приймач навігаційної системи NAVSTAR. Також САУ обладнана автоматичною системою подачі снарядів. Максимальна скорострільність – 6 постр/хв. Приводи системи наведення – гідравлічні (основний) і ручний (допоміжний). Шасі може бути виконано у варіантах 6x6 або 8x8.