«Чинук» святкує 60-ту річницю першого польоту

Chinook

Гелікоптер CH-47 Chinook («Чинук») американської компанії Boeing, який використовується в усьому світі, сьогодні відзначив 60-річчю першого польоту.

Прототип H-47 Chinook, відомий як YCH-1B, вперше піднявся у повітря 21 вересня 1961 року. Гелікоптер злетів у Філадельфії, де згодом компанія Boeing побудувала і поступово поліпшувала всі версії цих гвинтокрилих машин.

Третій прототип YCH-1B Третій прототип YCH-1B, 59-4984 (фото: Boeing Vertol)

За десятиліття, що минули з моменту першого польоту, гелікоптери «Чинук» використовувались у бойових, логістичних та гуманітарних місіях Армії та Сил спеціальних операцій США, а також 19 міжнародних операторів цих машин. У компанії Boeing стверджують, що завдяки безперервному виробничому і технологічному прогресу гелікоптер готовий служити США та їх союзникам ще як мінімум 40 років.

Американська армія отримала свій перший Chinook у 1962 році, а три роки по тому гелікоптер брав участь в бойових діях у В'єтнамі.

Евакуація пошкодженого гелікоптера UH-1 Huey Евакуація пошкодженого гелікоптера UH-1 Huey

На початку 2000-х років Boeing представила CH-47F, програму модернізації, яка перетворила 472 гелікоптери попередніх моделей на принципово нові машини, зокрема більш ніж удвічі збільшилась вантажність у порівнянні з оригінальним CH-47A.

Chinook Кабіна CH-47F Chinook

Модифікація CH-47F отримала нові двигуни Honeywell потужністю 4800 к.с., що забезпечує швидкість приблизно 300 км/год та збільшену вантажність до 11 т. CH-47F здатний транспортувати 55 військовослужбовців або техніку на відстань 1100 км від місця зльоту. Озброєний трьома 7,62-мм кулеметами встановленими у дверях. Нова авіоніка включає «скляну кабіну» Common Avionics Architecture System (CAAS) від Rockwell Collins та цифрову систему управління польотом (DAFCS).

Chinook

Також компанія Boeing виробляє модифікацію MH-47, що експлуатуються силами спецоперацій. Наразі попередні версії MH-47D та MH-47E доводяться до MH-47G, що відрізняється новою авіонікою та іншими оновленнями подібними CH-47F. Модифікації для ССО мають можливість дозаправлення під час польоту, обладнані системами швидкого десантування, захисними системами, інфрачервоними системами пошуку та багаторежимними радіолокаторами. MH-47 перебувають на озброєнні 160-го авіаційного полку спеціальних операцій армії США.

Chinook – це найтриваліша виробнича програма Boeing і одна з найтриваліших в історії авіації. У 2017 році компанія Boeing отримала контракт на розробку нового покоління гелікоптерів Chinook для армії і сил спеціальних операцій США. Програма Block II, яка наразі перебуває на стадії проєктування та розробки, включає збільшення вантажності, поліпшення уніфікації та зниження витрат на технічне обслуговування.

Chinook