Донецькі прикордонники подали до суду на Спецтехноекспорт через несправну американську систему спостереження

Донецькі прикордонники подали до суду на Спецтехноекспорт через несправну американську систему спостереження

Придбана у 2015 році Спецтехноекспортом в американської компанії «Аерос» (Worldwide Aeros Corporation) підвісна система раннього виявлення TT-RF30-I-R знов не працює.

Нагадаємо, що з метою створення системи висвітлення надводної обстановки Чорного та Азовського морів, у 2015 році Держприкордонслужбою було вирішено придбати декілька підвісних систем раннього виявлення AEROS моделі TT-RF30-1-R. Після чого держпідприємство «Спецтехноекспорт» уклало контракт із постачальником.

У січні 2016 року головою ДПСУ Віктором Назаренком та гендиректором AEROS Ігорем Пастернаком був підписаний меморандум про співпрацю. Вже у лютому була отримана перша станція, яку в грудні того ж року ввели в експлуатацію у Маріуполі. Проте подальших закупівель цих станцій не здійснювалось, а маріупольська постійно ремонтується.

Виробник стверджував, що причиною несправностей є недбалість та неправильне поводження з обладнанням з боку прикордонників та радив укласти договір з ними або іншою кваліфікованою компанією, для проведення навчання персоналу з технічного обслуговування.

У 2019 році історія перейшла у кримінальну площину – СБУ звинуватило Спецтехноекспорт у придбані американської станції без реальної потреби та нанесені збитків держбюджету у 6,8 млн дол., у компанії все заперечили. А Держприкордонслужба підписала контракт на поставку 5 комплектів стаціонарних РЛС висвітлення надводної обстановки з НВК «Техімпекс».

Попри це все американська станція у Маріуполі досі є, як і проблеми з її працездатністю.

Хто і як має ремонтувати станцію тепер вирішуватиме суд.

Так, 2 вересня цього року, Господарський суд міста Києва прийняв позовну заяву Донецького прикордонного загону до Дочірнього підприємства Державної компанії «Укрспецекспорт» – Державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства «Спецтехноекспорт».

Прикордонники просять суд «зобов'язати відповідача виконати вимоги пунктів 2.5, 2.7 Договору №STE-4-279-Д-15 на постачання та установку Підвісної системи раннього виявлення від 10.12.2015, а саме: усунути виявлені дефекти шляхом ремонту або зміни інфрачервоної камери FLIR HD, яка входить до складу комплекту радіолокаційної системи SELEX SEASPRAY 7500Е підвісної системи раннього виявлення AEROS Модель TT-RF30-1-R».

В обґрунтування позовних вимог військова частина 9937 вказує, що Спецтехноекспортом було поставлено систему TT-RF30-1-R, однак в межах гарантійного терміну позивач виявив дефекти у системи, які полягають у збоях в роботі системі теплоспостереження.

Водночас, за доводами позивача, компанія ігнорує звернення військової частини 9937 та не виконує вимоги пунктів 2.5, 2.7 спірного договору щодо усунення виявлених недоліків товару.

Суд постановив прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі. Підготовче засідання у справі мало відбутися 21 вересня.

aeroscraft EEWS Elevated Early Warning System

На фото (зліва направо): Олег Гладковський, на той час заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України; генерал армії України Віктор Назаренко, на той час голова Державної прикордонної служби України; Ігор Пастернак, гендиректор компанії «Aeros».