Кораблі для ВМС України будуватимуть у Шотландії

P50-U

Головний швидкісний ракетний катер (FIAC) типу P50-U для ВМС України будуватимуть на суднобудівному заводі Babcock у шотландському місті Росайт.

Також можливо, що тут будуватимуть і другий український катер класу FIAC (Fast Inshore Attack Craft) з восьмі запланованих, повідомляє Navy Lookout. Решту будуватимуть в Україні.

Повідомляється, що це дозволить знизити ризики щодо будівництва катерів за новим проєктом перед розгортанням серійного виробництва в Україні. Проєкт ракетних катерів створений на основі модифікованого проєкту 50-метрового малого патрульного корабля Protector.

Базовий проєкт відноситься до проєктів малих і середніх швидкохідних патрульних кораблів розроблених в кінці 1990-х років колишньою дочірньою компанією Babcock – FBM Marine (придбана у 2000 році), під торговою маркою Protector.

Точний склад озброєння і систем ще не визначений, але схоже, що P50-U буде добре озброєний для своїх розмірів. Катер призначений для забезпечення асиметричного стримування набагато більших військових кораблів агресивного сусіда України. Імовірно озброєння включатиме артилерію малого і середнього калібру, 8 протикорабельних ракет з контейнерним пуском і легкий ракетний комплекс протиповітряної оборони.

Модель ракетного катера від Babcock. Фото: Harry Lye Модель ракетного катера від Babcock. Фото: Harry Lye

Раніше припускалось, що проєкт українських катерів може базуватися на проєкті катерів Barzan, спроєктованих Vosper Thornycroft. Однак Babcock оцінив конструкцію Barzan як невідповідну, не в останню чергу через недоліки його алюмінієвого корпусу.

Нагадаємо, що будівництво катерів відбуватиметься у рамках Програми підвищення військово-морського потенціалу України (UNCEP), згідно з тристороннім меморандумом, який було підписано 21 червня в Одесі між урядом Великобританії, Міністерством оборони України та Babcock, який визначив компанію головним промисловим партнером.

Для реалізації проєктів в інтересах ВМС України передбачається залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.


ua en