На випробуваннях у Харкові випадково спалили «Дозор-Б»

У Харкові на випробуваннях згорів Дозор-Б

7 вересня на території Харківського конструкторського бюро з машинобудування (ХКБМ) під час перевірки роботи протипожежної системи згоріла бронемашина «Дозор-Б».

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на власні джерела.

За попередньою інформацією йдеться про машину, яка готувалася для кваліфікаційних випробувань і раніше брала участь у випробуваннях спільно з його польською версією Oncilla 4х4. Після проходження відповідних тестів мало стартувати серійне виробництво ТБКМ «Дозор-Б» для Збройних Сил України на потужностях ХБКМ та ЛБТЗ.

За інформацією видання, на ХКБМ хотіли перевірити роботу протипожежної системи «Дозор-Б». Робили це шляхом підпалу димової шашки, яку поклали у відро всередині бронемашини, після чого зачинили двері.

Відро, яке виявилося промасленим, спалахнуло. Усередині дослідного зразка почалася пожежа. Щоб її загасити, відкрили двері, але після цього вогонь став ще сильнішим. Спроби погасити пожежу кислотними вогнегасниками успіху не мали. Тоді був підтягнутий 100 літровий порошковий вогнегасник. Майже вся його місткість була засипана всередину машини. Цей спосіб гасіння має достатньо критичні наслідки для проводки електроніки у внутрішньому устаткуванні бронемашини.

Зараз на ХКБМ оцінюють масштаб збитків. Якщо виявиться, що постраждали комплектуючі імпортного виробництва це суттєво вплине на початок термінів кваліфікаційних випробувань фінального зразка «Дозор-Б». А відтак, і суттєво відкладе у часу рішення про закупку цих машин серійного виробництва для Збройних Сил України.

Як вже повідомлялось Ukrainian Military Pages, за державним оборонним замовленням 2020 року для ЗСУ було придбано 24 польські бронемашини (легкі бронетранспортери) Oncilla. Машини, що коштували армії по 8,3 млн грн, є ліцензійною версією «Дозор-Б» від ХКБМ.

Бронемашини поставляються польською компанією Mista через ТОВ «Науково-виробнича компанія «ВК Система», яка здійснює їх збирання з машинокомплектів на території України.



ua en