Екскомандувач Повітряних Сил подав до суду на Зеленського

Екскомандувач Повітряних Сил подав до суду на Зеленського

Екскомандувач Повітряних Сил, генерал-полковник Сергій Дроздов подав до суду на Президента України Володимира Зеленського. Генерал оскаржує своє звільнення з посади.

Верховний суд 15 вересня прийняв позов Дроздова до розгляду, повідомляє РБК-Україна.

Сергія Дроздова звільнили з посади командувача указом президента №344/2021 від 9 серпня 2021 року. Новим командувачем Повітряних Сил став генерал-майор Микола Олещук.

Дроздов є фігурантом справи про катастрофу літака Ан-26 з курсантами Харківського університету повітряних сил, його звинувачують у недбалому ставленні до військової служби.

У поданому до Верховного Суду позові генерал-полковник просить визнати протиправним та нечинним Указ Президента України №344/2021 від 09.08.2021 року та поновити його на посаді.

«На думку позивача, оскаржуваний указ є протиправним та нечинним, оскільки прийнятий з порушенням вимог чинного законодавства України, а саме – за відсутності механізму та способу реалізації Президентом України своїх повноважень, передбачених статтею 117 Конституції України, в частині вирішення питання щодо звільнення командувача Повітряних Сил, а також не містить жодної підстави для звільнення позивача із займаної посади», – йдеться в ухвалі Cудді Вікторії Мацедонської щодо відкриття провадження у справі.

Доповнення: Цікаво що один з наших читачів, у групі в Telegram, звернув увагу, що згадна стаття 117 не має відношення до повноважень президента, а стосується Кабінету Міністрів.

«Сьогодні не існує процедури звільнення командувача Повітряних Сил. Цей порядок не затверджений, тобто у держави немає ніяких підстав для прийняття рішення про звільнення командувача ПС», – пояснив адвокат екскомандувача Ростислав Кравець.

Справу розглядатимуть в порядку спрощеного позовного провадження колегією суддів у складі п`яти суддів. Розгляд справи призначено на 13:00 7 жовтня 2021 року.