Мотор Січ та Baykar Makina підписали угоду про співпрацю

Мотор Січ та Baykar Makina підписали угоду про співпрацю

Турецький виробник безпілотних авіаційних комплексів – компанія Baykar Makina та український виробник авіаційних двигунів – ПАТ «Мотор Січ» підписали угоду про співпрацю.

Підписання відбулося під час виставки аерокосмічної техніки та технологій TEKNOFEST у Стамбулі, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні важливий момент для наших компаній. Як ви знаєте, Akinci – наша безпілотна система стратегічного рівня, їх уже постачають у ЗС Туреччини. Це продукт найвищого технологічного рівня. Ми ефективно співпрацюємо з Україною по частині двигунів, зокрема з компаніями «Івченко-Прогрес» та «Мотор Січ». Це критично важливо для наших країн підтримувати одна одну», – сказав гендиректор Baykar Makina Халук Байрактар.

Деталі угоди не розголошуються.

Нагадаємо, що 29 серпня 2021 року турецька армія офіційно отримала на озброєння новітній ударний безпілотник Bayraktar Akinci, який оснащений українськими двигунами АІ-450С.

У церемонії передачі безпілотника брала участь українська делегація, зокрема президент ПАТ «Мотор Січ» В'ячеслав Богуслаєв, генеральний конструктор ДП «Івченко-Прогрес» Ігор Кравченко, глава правління АТ «ФЕД» Віктор Попов та інші.

Два двигуни українського виробництва забезпечують політ дрона на висоті понад 12 км. Безпілотник має розмах крил 20 метрів, заявлена тривалість польоту – до 24 годин.

До арсеналу озброєння безпілотника Bayraktar Akinci увійшли нові боєприпаси, включаючи керовані ракети, а також крилата ракета SOM з дальністю ураження 250 км. Дрон оснащений радаром з АФАР, шістьма комп'ютерами зі штучним інтелектом, системою наведення і шістьма точками підвіски озброєння загальною масою 1350 кілограмів.

Нагадаємо, що роботи над безпілотником почалися в 2018 році.