Зарплати у ЗСУ останній раз підвищували ще за Порошенка

Зарплати у ЗСУ останній раз підвищували ще за Порошенка

Останній раз грошове забезпечення у Збройних Силах України підвищували ще у 2019 році, під час президентства лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка. 2021 року, згідно із заявами функціонерів Міноборони та Генштабу, збільшувати його не планують.

Про це розповів голова Верховної Ради України 2014 року, виконувач обов’язків президента України 2014 року, секретар Ради національної безпеки і оборони України 2014-2019 років Олександр Турчинов у статті для Цензор.нет, пише Uazmi.

За його словами, грошове забезпечення військовослужбовцям залишиться на рівні 2019 року.

«Не відбувається коригування грошового забезпечення військовослужбовців навіть на рівень інфляції. В поточному році воно стало на 27% нижче за рівень середньої зарплати в державі. При тому, що в 2016-2017 роках зарплата військового становила 160% від середньої зарплати по Україні», – зазначив Турчинов.

Чинне військове керівництво України зупинило програми підвищення соціальних стандартів військовослужбовців ЗСУ, соціального захисту членів їхніх родин і ветеранів, наголосив політик.

«Незважаючи на те, що ЗСУ, як державний інститут, зберігає найвищий рівень довіри в суспільстві, самі військовослужбовці й ветерани втрачають свій почесний суспільний статус, відчувають свою соціальну незахищеність та іноді змушені вимагати уваги до проблем Захисника Вітчизни суспільно небезпечними способами», – вважає Турчинов.

Нагадаємо, що останній раз грошове забезпечення військовим підвищували у січні 2019 року, тоді, через підвищення надбавки за особливості проходження служби з 10 до 65%, загальний розмір місячного грошового забезпечення у середньому зріс на 30%.

Крім того, з 2020 року відчутно (до 20 разів) зменшили розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань – якщо раніше він дорівнював місячному грошовому забезпеченню (від 10 500 грн), то у 2020-2021 роках – лише окладу за званням (530-1500 грн).


Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»