На озброєння ЗСУ прийнято РЛС «Фенікс-1», яка стане очима ЗРК «Бук-М1»

РЛС Фенікс-1

На озброєння Збройних Сил України прийнята оглядова РЛС 80К6КС1 «Фенікс-1» на сучасних твердотільних модулях та з використанням технологій цифрових антенних решіток.

Нова РЛС буде очима наших дивізіонів протиповітряної оборони, що озброєні зенітними ракетними комплексами «Бук-М1» та підрозділів радіотехнічних військ Повітряних Сил.

Трикоординатну радіолокаційну станцію виявлення 80К6КС1 «Фенікс-1», на замовлення Міноборони, розробило Казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Іскра». Розробку здійснено в рамках модернізації РЛС 79К6 для її застосування у складі ЗРК «Бук-М1».

— «Фенікс-1» – це сучасна розробка, що дозволяє автоматизовано виявляти і розпізнавати державну належність, класи та типи повітряних об’єктів, а також пеленгувати джерела активних шумових перешкод. Завдяки з’єднанню в єдину розвідувально-ударну систему зросте ефективність засобів ППО виявляти і уражати повітряні цілі, – повідомив міністр оборони України Андрій Таран.

Міністр оборони додав, що отримана з РЛС інформація передається на пункт бойового управління та автоматизовані пункти управління радіотехнічних підрозділів. Це дозволить ефективніше застосовувати підрозділи зенітних ракетних комплексів «Бук-М1».

Унікальність 80К6КС1 полягає у побудові передавального пристрою на сучасних твердотільних модулях, використанні технологій цифрових антенних решіток, реалізації на новітній елементній базі спеціальних обчислювачів радіолокаційних сигналів, які працюють за розробленими на підприємстві високоефективними алгоритмами.

Для підвищеної мобільності РЛС вся апаратура розміщується на одному транспортному засобі. Це дозволяє розгортати та згортати мобільну станцію за лічені хвилини.

Державні випробування РЛС 80К6КС1 «Фенікс-1» завершилися у червні 2021 року.



ua en