Зеленський привів положення про проходження військової служби у відповідність до закону

Всі українські військові звання переведено на коди НАТО

Запроваджені у 2019 році десятирічні контракти для пілотів та введені у 2020 році нові військові звання тепер враховані у Положенні про проходження військової служби, також у два-три рази збільшені строки вислуги у сержантських званнях.

Відповідний указ №483/2021 президент підписав 27 вересня 2021 року.

Указом також внесені до Положення і деякі інші новели, що були введенні у зв'язку з внесенням змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» у 2019 та 2020 роках. Зокрема що стосується призупинення військової служби для дезертирів та реформи військових комісаріатів у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Крім того, документом зменшений з 2 до 1 року строк служби у військовому званні «молодший лейтенант», а для льотчиків у званні «лейтенант». Та у два-три рази збільшений термін служби у сержантських званнях: у званні «молодший сержант» – з 6 місяців до року, «сержант» – з 1 року до 2, для інших сержантських звань – з 1 до 3 років. Строк вислуги у військовому званні головного майстер-сержанта (головного майстер-старшини) не встановлюється.

Водночас строк вислуги у всіх сержантських званнях для військовослужбовців строкової служби та курсантів встановлюється шість місяців.

Для офіцерів тепер первинним є звання молодшого лейтенанта (раніше лейтенанта, а в окремих випадках – молодшого лейтенанта), а для рядового складу – рекрута. Водночас тим хто призивається на cтрокову, або взагалі не служив та зарахований до запасу, у військкоматах (тепер терцентрах) й надалі будуть присвоювати відразу звання солдата, минаючи рекрута. Рекрутами ж будуть громадяни, які підписують контракт, до прийняття ними присяги.