Питання виплати грошового забезпечення резервістам, яких призиватимуть за новим законом, неврегульоване

Питання виплати грошового забезпечення резервістам, яких призиватимуть за новим законом, неврегульоване

23 квітня в Україні було запроваджено новий вид військової служби – за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Проте питання грошового забезпечення резервістів, у разі їх призову на службу, досі неврегульоване.

Нагадаємо, що за законом, який набув чинності 23 квітня 2021 року, президент отримав право своїм рішенням оголошувати призов резервістів оперативного резерву першої черги (бойових частин) терміном до шести місяців без оголошення мобілізації.

Також уряду виділили шість місяців на прийняття нормативно-правових актів, які необхідні для реалізації цього закону. Цей термін спливає і ми вирішили розібратися з одним з головних питань – що платитимуть таким резервістам і чи внесені вже необхідні зміни у законодавство.

За логікою прийнятого закону, резервісти призвані за рішенням президента на строк до шести місяців, мають отримувати грошове забезпечення належне військовослужбовцю за посадою, а також додатково – середній заробіток на підприємстві (якщо резервіст на момент призову працює) або мінімальну заробітну плату (якщо не працює).

Якщо із середнім заробітком питання врегулювали відразу шляхом внесення змін статті 119 Кодексу законів про працю України, то щодо виплат тим хто не працює у законі допустили серйозну помилку. Зокрема зазначивши у частині 12 статті 39-1 Закону «Про військовий обов’язок та військову службу», що таким резервістам виплачується «грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати» (а не додатково мінімальна зарплата):

12. Громадянам України, призваним на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, які на день призову на збірні пункти не працюють, на весь строк виконання ними обов’язків служби в особливий період, враховуючи час проїзду до військової частини і назад, виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати...

Проте помилка не залишилась поза увагою, і у липні, прикінцевими положеннями до закону про основи національного спротиву, цю частину закону відкоригували:

12. Громадянам України, призваним на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, які на день призову на збірні пункти не працюють, на весь строк виконання ними обов’язків служби в особливий період, враховуючи час проїзду до військової частини і назад, додатково до належного грошового забезпечення військовослужбовця виплачується мінімальна заробітна плата за рахунок коштів...

Водночас ця зміна вводиться в дію лише з 1 січня 2022 року, разом із Законом «Про основи національного спротиву». Тобто у разі призову резервістів до початку 2022 року можуть виникнути проблеми, зокрема ситуація коли непрацюючому резервісту, у разі його призову, платитимуть лише одну мінімальну зарплату замість грошового забезпечення.

Проте це не все.

Основний документ, який безпосередньо врегульовує виплату грошового забезпечення у ЗСУ – наказ Міноборони 07.06.2018 р. № 260, наразі взагалі не враховує наявність такого виду служби, як служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Принаймні його версія на порталі Верховної Ради, детально розписує лише то, як платити грошове забезпечення військовослужбовцям прийнятим на службу за контрактом, призваним на службу офіцерів за призовом, на строкову службу та за призовом під час мобілізації.

Жодних змін після запровадження призову резервістів до нього не вносилось. Водночас проведення мобілізації та запровадження служби за призовом офіцерського складу потребувало внесення численних змін щодо врахування особливостей цих видів служби.



Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»