Зеленський підписав закон про призов резервістів

Автор: Андрій Шинко
Президенту дали право призивати резервістів без мобілізації

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про призов резервістів без мобілізації, збільшення штрафів за порушення військового обліку та перейменування військкоматів (раніше відомий як законопроєкт №3553).

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» № 1357-ІХ Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року з ініціативи Глави держави.

Президент отримав право своїм рішенням оголошувати призов резервістів оперативного резерву першої черги (бойових частин) терміном до шести місяців без оголошення мобілізації.

Закон запроваджує новий вид служби – військову службу резервістів за призовом в особливий період. Визначає порядок проведення призову, передбачає для осіб, які призиваються, трудові, освітні гарантії та гарантії соціально-правового захисту. Більше про це »»

Військові комісаріати офіційно перейменовані у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Більше про це »»

Істотно (до 10 разів) збільшені штрафи за порушення правил військового обліку, законодавства про оборону та мобілізацію, втрату військових документів. Більше про це »»

Зміни, які внесені цим законом до Кодексу України про адміністративні правопорушення дають поліції право затримувати порушників правил військового обліку та доставляти їх до військових комісаріатів. Більше про це »»

Крім того, закон вирішує проблему коли з квартирної черги знімали військовослужбовців, які звільняються з військової служби без житла. Такі військові залишатимуться на квартирній черзі після звільнення за умови наявності 20 років вислуги. Більше про це »»