Шмигаль заявив, що ніяких боргів перед військовими немає

Шмигаль заявив, що ніяких боргів перед військовими немає

Попри те, що Міністерство оборони визнало наявність заборгованості щодо обов’язкових виплат військовим, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що боргів по виплатах перед військовими немає і бути не може, а бюджету ЗСУ цілком достатньо.

Нагадаємо, що заборгованість Міноборони з обов'язкових виплат військовим, станом на серпень, становила близько 1,5 млрд грн. При цьому влітку військовим повністю зупинили виплати на оздоровлення. А у військових частинах на фронті фіксуються затримки «бойових» виплат. Все негативно впливає на морально-психологічний стан військових колективів.

Сьогодні, Міноборони поширило заяву, що одноразові обов’язкові виплати військовослужбовцям ЗСУ будуть здійснені після збільшення у Держбюджеті видатків Міноборони. У відомстві повідомили, що проблеми виникли через те, що прийнятий Держбюджет на 2021 рік, не врахував додаткову потребу Міноборони у 5,7 млрд, на одноразові обов’язкові види виплат, винагороду «за створення безпечних умов виконання бойових завдань в ООС» та інші додаткові виплати передбачені законодавством.

Водночас Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сьогодні ж, 10 вересня, у Верховній Раді, під час години запитань до уряду, у відповідь на запитання народної депутатки Соломії Бобровської (на відео з 17 хвилини), заперечив наявність боргів перед військовими.

«Стосовно заборгованостей по армії. У нас бюджету, спланованого на утримання Збройних Сил України на це рік, абсолютно достатньо. Заборгованостей на сьогоднішній день перед військовими по обов'язкових виплатах в нас немає і бути не може. Звичайно, що по необхідних змінах до бюджету, якщо такі будуть, коли буде мінятись ситуація, а вона може змінюватися, бо таким є життя, відповідні зміни будуть подаватися на розгляд профільних комітетів та парламенту», – заявив він трибуни парламенту.

Також Денис Шмигаль зазначив, що міністр оборони Андрій Таран відповідає займаній посаді: «Він на своєму місці, абсолютно професійна людина, професійний військовий, який користується повагою в армії».

Зауважимо, що насправді це не відповідає дійсності. Борги є і це об'єктивна реальність.

Достатньо поспілкуватися із військовими щодо стану виплат, наприклад «оздоровчих» (допомога на оздоровлення, яка як правило виплачується під час вибуття у відпустку) чи інших вище згаданих одноразових виплат та додаткових винагород в ООС.