Затверджено нарукавні емблеми бригад тероборони

Затверджено нарукавні емблеми бригад тероборони
Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний затвердив нарукавні емблеми для окремих бригад територіальної оборони Збройних Сил України.

Як повідомляє АрміяInform всі емблеми розроблені в єдиному стилі за стандартом емблем військових частин ЗСУ. Емблеми виконані у кольорах притаманних механізованим військам. Відрізнятиме частини тероборони звужена зубчата глава, що символізує захисний мур.

Також з метою формування мілітарних традицій українського війська у символіці територіальної оборони основний акцент поставлено не на адміністративні одиниці, штучно утворені за часів радянської окупації, а на історичні регіони України.

Отже, на більшості емблем зображені елементи історичної або сучасної символіки регіонів де розташовані частини. Водночас використовувалась не тільки регіональна геральдика, але й історична символіка часів доби козацтва.

емблеми бригад тероборони

Так, на емблемі 109-ї бригади ТрО зображені схрещені між собою срібний спис та шабля, які є елементами символіки Кальміуської паланки Запорізької Січі, що розташовувалась на території сучасної Донецької області, і вказує на розташування військової частини.

Центральним елементом емблеми 111-ї бригади ТрО є стилізоване зображення золотого коня, що кроку на зеленому полі. Крокуючий кінь був історичною символікою Старобільської сотні Острогозького козацького полку. Також зображення коня є одним з елементів сучасного герба Луганської області.

емблеми бригад тероборони

На належність до столиці України в емблемі 112-ї бригади ТрО вказує стилізоване зображення золотого Луку зі стрілою, вписаного в золоте коло, який є центральним елементом сотенних прапорів Київського козацького полку.

Срібна Богородиця на золотому півмісяці, яка була зображена на полковому прапорі Сумського козацького полку відтепер відтворена на емблемі 117-ї бригади ТрО.

емблеми бригад тероборони

На емблемі 123-ї бригади ТрО зображений срібний пильнуючий олень із золотими рогами, озброєний списом. Його використовували на печатці Бугогардівської паланки Запорізької Січі (Нині територія сучасної Миколаївської області).

Знайшла своє відображення на нарукавних емблемах і символіка часів Української Народної Республіки. Зокрема, на нарукавній емблемі 124-ї бригади ТрО зображено проєкт гербу Херсонщини часів УНР, а саме срібний хрест у супроводі трьох золотих корон у блакитному полі.

емблеми бригад тероборони

Усі нарукавні емблеми створили фахівці Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України відповідно до Методичних рекомендацій щодо окремих питань розвитку і впровадження військової символіки у Збройних Силах України, затверджених Міністром оборони України у 2020 році.

Дотепер частини тероборони використовували нарукавні емблеми, що не були затверджені. На них були зображені герби областей і міст, у яких вони дислокуються. Також на них був розміщений неофіційний девіз територіальної оборони «ЗАХИСТИМО СВІЙ ДІМ. ЗАХИСТИМО УКРАЇНУ!» та номер частини.

емблеми бригад тероборони

Також нарукавну емблему отримало командування територіальної оборони Командування Сухопутних військ ЗС України. На ній зображено золотий пірнач, який покладено на схрещені між собою два козацькі мушкети.

емблеми бригад тероборони

Пірнач у ЗСУ вважається символом органу військового управління, а мушкети були основною зброєю козацького війська і символізують постійну готовність до захисту.

Нагадаємо, що у травні минулого року на Ukrainian Military Pages вийшла стаття «Тероборонців має бути видно!», в якій її автор, Максим Хорошунов, запропонував варіант цілісної концепції символіки для частин та підрозділів територіальної оборони, що включає нарукавні емблеми, свій колір берета та беретний знак. При цьому для емблем пропонувалось використання зубчатки та окремих елементів обласних гербів чи кольорів областей.