«Авіакон» хоче відсудити в Промоборонекспорту $500 000 за ремонт мексиканських гелікоптерів

Мі-17-1В ВМС Мексиканських Сполучених Штатів

Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон» здійснив ремонт кількох гелікоптерів Мі-17-1В ВМС Мексиканських Сполучених Штатів, але повного розрахунку за свої послуги не отримав.

Принаймні так вважають на «Авіаконі», представники якого у травні 2021 року подали до Господарського суду міста Києва позов проти Дочірнього підприємства ДК «Укрспецекспорт», державного зовнішньоторговельного та інвестиційного підприємства «Промоборонекспорт».

Під час розгляду справи було встановлено, що 21.10.2013 року Промоборонекспортом було укладено зовнішньоекономічний контракт №13-8С1А/070-2013/РОЕ-30.4-8-К/КЕ-13 з ВМС Мексики на капремонт гелікоптерів Мі-17-1В, який мав проводитись у Центрі технічного обслуговування і ремонту гелікоптерів в м. Веракруз Мексиканських Сполучених Штатів.

Проте 28 жовтня 2016 року Промоборонекспорт із замовником уклали додаткову угоду, якою припинили дію контракту. На цей час «Авіаконі» виконував роботи на третьому Мі-17-1В.

Представники «Авіакону» зазначають, що припиняючи дію контракту, Промоборонекспорт не узгодив із КАЗ «Авіакон» умови його припинення та не вирішив із замовником умови розрахунків за фактично виконані роботи на третьому гелікоптері.

Відповідно «Авіакон» просить суд стягнути з Промоборонекспорту 507 894,71 доларів США. На підтвердження богу підприємство надало суду видаткові та розхідні накладні.

Водночас Промоборонекспорт цей борг не визнає. Там стверджують, що конотопський завод у документах збільшив кількість комплектуючих та запасних частин, які відносяться до товарів військового призначення.

З метою вирішення спору, 13 жовтня 2021 року суд зобов'язав «Авіакон» здійснити взаємозвірку з Промоборонекспортом щодо наданих послуг за спірними договорами. Розгляд справи продовжать після отримання її результатів, які «Авіакон» має надати до 1 листопада.