ЛБТЗ передав армії десяток броньованих тягачів БТС-4

ЛБТЗ передав армії десяток броньованих тягачів БТС-4

Львівський бронетанковий завод на замовлення Збройних Сил України відновив та модернізував партію броньованих гусеничних тягачів БТС-4 на базі танка Т-55.

Держоборонзамовлення включало, як повідомили в Укроборонпромі «понад десять» тягачів.

«Це оновлення ініціювало Міністерство оборони України для уніфікації всіх видів військової техніки, – розповідає директор заводу Віктор Андрощук. – У стислі терміни фахівці нашого підприємства створили конструкторську та технологічну документацію на переробку ходової частини зі встановленням ведучих коліс та іншими необхідними змінами. Броньовані тягачі з покращеними ТТХ успішно пройшли типові випробування та підтвердили свою ефективність. Хочу наголосити, що це дає можливість у наступних замовленнях встановлювати уніфіковані гусеничні стрічки від танка Т-80 на танках Т-72, Т-55 (54) і всіх видах спеціальної та інженерної військової техніки на базі цих машин».

На частині вдосконалених БТС-4 було встановлено ведучі колеса танка Т-80 та уніфіковані гусеничні стрічки від цієї ж моделі.

ЛБТЗ передав армії десяток броньованих тягачів БТС-4

Минулого року перший оновлений БТС-4 для української армії пройшов всі необхідні випробування та був переданий військовим для експлуатації. Основне призначення БТС-4 – евакуація та буксирування несправної, пошкодженої військової техніки в умовах бойових дій.

БТС-4 оснащено крановою установкою з гідравлічним приводом вантажопідйомністю до 12 тонн, електрозварювальним обладнанням, що живиться від генератора бронемашини, тяговою та додатковою лебідками. Все це дає можливість виконувати повний перелік робіт з поточного та середнього ремонту бронетехніки в польових умовах. Для розчищення шляхів і обладнання позицій тягач отримав сучасне бульдозерне обладнання.

Тягова лебідка з 200-метровим тросом дозволяє евакуйовувати техніку масою до 100 тонн. Щоб полегшити роботу екіпажу фахівці встановили додаткову лебідку, яка в основному служить для видачі тросу основної лебідки на відстань до 200 м.

ЛБТЗ передав ЗСУ оновлений броньований тягач БТС-4

Збільшився і запас ходу за рахунок додаткових паливних баків. Крім того, заводчани встановили двигун потужністю 580 к.с., що дає можливість 38-тонній машині розвивати максимальну швидкість руху 40 км/год. Екіпаж складається з 3 осіб.

Повідомляється, що за характеристиками модернізований БТС-4 не поступається БРЕМ-1, а його відновлення коштує значно дешевше.

У рейтингу українських оборонних підприємств за підсумками 2020 року, за версією Ukrainian Military Pages, ДП «Львівський бронетанковий завод» посіло 10 сходинку. Чистий прибуток підприємства склав понад 68 млн грн, проти 2,5 млн у 2019 році.