Очі «Нептуна»: мобільний БРЛК «Мінерал-У» завершив заводські випробування

Очі Нептуна:  мобільна РЛС Мінерал-У завершила заводські випробування

Мобільний багатофункціональний радіолокаційний комплекс «Мінерал-У», який розробило ДП «Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем «Квант-Радіолокація», успішно пройшов заводські (попередні) випробування.

Про це повідомляє Укроборонпром до складу якого входить НДІ «Квант-Радіолокація».

Повідомляється, що БРЛК «Мінерал-У» виявляє та класифікує надводні об’єкти на відстані до 500–600 км завдяки пасивному каналу, а дорозвідку можна проводити з використанням активного каналу.

Очі Нептуна:  мобільна РЛС Мінерал-У завершила заводські випробування

На першому етапі було перевірено технічні параметри кожної частини комплексу окремо: потужність передавача, чутливість приймача, час затримки, технічні властивості тощо.

Під час другого етапу РЛК було встановлено на шасі Tatra, після чого випробувано у цілому. Фахівці підприємства перевіряли дальність виявлення цілей, роботу в широкому спектрі частотних діапазонів, мобільність комплексу та інші параметри.

За підсумками випробувань «Мінерал-У» було визнано таким, що відповідає заявленим тактико-технічним характеристикам. На черзі – державні випробування РЛК, який передусім призначено для роботи разом з береговим ракетним комплексом «Нептун».

Очі Нептуна:  мобільна РЛС Мінерал-У завершила заводські випробування

Спочатку технічне завдання передбачало розміщення РЛС на повнопривідному шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8 вантажністю до 27 т з двигуном 460 к.с. і АКПП. Проте ПрАТ «АвтоКрАЗ» майже на рік затримало поставку машин під «Мінерал», що спричинило порушення графіку поставки нової розробки до ЗСУ. Крім того, кразівське шасі на випробуваннях показало негативні результати та низьку надійність.

Нова ставка була зроблена на продукцію чеської компанії Tatra Trucks. Саме на ньому розміщено тепер кунг та підіймальний пристрій для РЛС. Роботи з інтеграції модулю РЛС «Мінерал-У» на шасі Tatra 8х8, розробки додаткового устаткування, на кшталт аутригерів, були виконані на харківському підприємстві «СКТБ Корпорація «УкрІннМаш».

Усі машини комплексу «Нептун» також переводять на шасі Tatra. Оновлений комплекс буде продемонстровано на військовому параді на День Незалежності України.