Польська армія отримала понад 80 самохідних мінометів Rak

Польска армія отримала понад 80 самохідних мінометів Rak

Компанія Huta Stalowa Wola (HSW) передала польській армії черговий, вже десятий ротний комплект 120-мм самохідних автоматичних мінометів M120K Rak.

Вісім мінометів і чотири командирські машини передані 21-й Підгальській стрілецькій бригаді.

Як вже згадувалось, наразі Військо Польське отримало десять ротних комплектів (модулів) мінометів M120K Rak на колісному шасі. Дев'ятий модуль, теж поставлений цього року, отримала 12-а механізована бригада, а раніше вони також були передані (окрім вже названих частин) – 15-й та 17-й механізованим бригадам.

Загалом, наразі у ЗС Польщі 80 мінометів M120K Rak, що перебувають на озброєнні бригад, які вже оснащені БТР Rosomak, ще два у Навчальному центрі артилерії та озброєння (м Торунь), а також трохи більше 40 командирських машин.

У важких бригадах використовуватимуть гусеничний варіант «Рака» – M120G. У квітні 2021 року прототип останньої версії міномету на шасі LPG (базується на амфібійному транспортері Opal-II, що є версією МТ-ЛБ) передали Навчальному центру для вивчення та перевірки.

Польска армія отримала понад 80 самохідних мінометів Rak

Нагадаємо, що перший контракт, укладений у квітні 2016 року, включав постачання восьми ротних комплектів (Kompanijny Moduł Ogniowy, KMO) 120-мм самохідних мінометів M120K Rak.

Цей контракт був завершений у строк, й останній, восьмий комплект, що складається з восьми машин M120K та чотирьох машин артилерійського управління AWD (Artyleryjski Wóz Ddowodzenia), був отриманий польською армією у жовтні 2019 року (12-ю механізованою бригадою в Щецині). Однак перед тим, як поставити озброєння за «квітневим» контрактом 2016-го року, було здійснено кілька заходів, важливих для впровадження цієї артсистеми.

Artyleryjski Wóz Ddowodzenia (AWD)

По-перше, 13 серпня 2019 року було укладено контракт з HSW SA на суму 129 млн злотих щодо постачання польській армії протягом 2019-2020 років 24-х автомобілів для перевезення артилерійських боєприпасів, які доповнили всі вісім комплектів Rak.

Автомобіль для перевезення артилерійських боєприпасів (Artyleryjski Wóz Amunicyjny, AWA) базується на вантажівці JELCZ 882.53, оснащується двигуном IVECO потужністю 392 кВт. Має бронекабіну на двох осіб, із захистом I рівня за STANAG 4568. Може транспортувати та проводити механізоване навантаження та розвантаження 6 спецпіддонів зі 120-мм мінами.

Artyleryjski Wóz Amunicyjny (AWA) Artyleryjski Wóz Amunicyjny (AWA)

Крім того, у 2016 році неможливо було укласти договір на всі компоненти ротного комплекту Rak, оскільки після кваліфікаційних випробувань їх існувало лише два – вогнева машина (M120K) та командирська (AWD) на шасі БТР Rosomak 8х8. Інші перебували на різних стадіях розробки, і укладання контрактів на їх постачання відбувалося (відбувається) окремо.

Так, у 2017 році, замовлено та поставлено (дві на роту) машини техпідримки (ремонту озброєння) AWRU (Artyleryjski Wóz Remontów Uzbrojenia) на шасі JELCZ 882.53 8х8, які призначені для технічного обслуговування і ремонту артилерійського озброєння та електроніки, доставки комплектуючих і запчастин.

Артилерія Польщі: плюси та мінуси 2019 року Artyleryjski Wóz Remontów Uzbrojenia (AWRU). Фото: Jerzy Reszczyński

Ще до передачі восьмого комплекту Rak, 11 жовтня 2019 року, HSW отримала контракт вартістю 275,5 млн злотих на поставку ще 18 мінометів M120K та 8 машин управління AWD в 2020-2021 рр. Що дало можливість сформувати ще два ротні комплекти (9-й та 10-й), а два додаткові міномети стали початком формування навчальної батареї у Навчальному центрі.

Нарешті, ще один важливий, і найбільш запізнілий, компонент KMO – машина артилерійської розвідки (Artyleryjski Wóz Rozpoznawczy, AWR), стане до строю останньою – її кваліфікаційні випробування завершились у травні 2021 року.

AWR важить близько 24 т. На відміну від бойової версії Rosomak він не плаває. Машина озброєна дистанційно керованою туреллю ZSMU-1276 A3 із 7,62-мм кулеметом UKM-2000C. AWR оснащено інерціальною навігаційною системою Talin 5000, системою самооборони Obra-3C від PCO SA та 81-мм димвоими гранатометами.

Artyleryjski Wóz Rozpoznawczy (AWR) Artyleryjski Wóz Rozpoznawczy (AWR)

Серцем AWR є оптоелектронні системи. Ці машини, окрім всенаправленої системи спостереження з камерами KTD-60 Kumak від Etronika Etronika Sp. z o.o., обладнані двома основними розвідувальними підсистемами: бортовим комплексом спостереження і розвідки (PZOR) і переносним комплексом спостереження і розвідки (WZOR).

PZOR складається з радара SR Hawk від SRC Inc. та оптоелектронної системи TacFlir 280-HD фірми Flir, яка розміщена на чотириметровій щоглі компанії Will-Burt. Радар SR Hawk добре відомий польським солдатам. Три роки тому його, в рамках модернізації, його встановили на гусеничні розвідувальні машини BWR-1D і BWR-1S. SR Hawk має максимальну дальність 48 км. Він дозволяє не тільки виявляти вибухи артилерійських снарядів, а й відстежувати велику техніку на відстані до 32 км, дрібну до 21 км, а окремих солдатів – на 12 км. За допомогою радара можна спостерігати до 500 об’єктів одночасно.

Найважливішою частиною портативного набору для спостереження та розвідки (WZOR), який дозволить екіпажу AWR вести розвідку поза машиною, є GonioLight V-Ti, далекомір від компанії Safran Vectronix. Він складається з пристрою позиціювання STERNA, багатофункціонального бінокля JIM LR та лазерного бінокля-далекоміра Vector.

У підсумку кожен ротний комплект, складатиметься з 8 мінометів M120K, 4 командирських машин AWD (для командира роти, для заступника командира роти та одного для командирів двох вогневих взводів), 3 автомобілів для перевезення артилерійських боєприпасів (AWA), 1 ремонтної машини ( AWRU) та 2 машини артилерійської розвідки (AWR).

У 2020 році HSW уклала ще один, третій контракт на поставку п'яти ротних комплектів у 2022-2024 роках. Одночасно реалізуються контракти на постачання автомобілів для перевезення боєприпасів та ремонтних машин, їх постачання має завершитися у 2024 році разом із останньою поставкою КМО. Загалом у 2024 році – у ЗС Польщі буде 15 рот M120K.