Американці привезли ще «Джавелінів» для ЗСУ

доповнено джавелін

22 жовтня, до України прибула третя і заключна партія додаткової безпекової допомоги на 60 млн доларів від Сполучених Штатів Америки для Збройних Сил України.

Як повідомили у Міністерстві оборони України, вона включає боєприпаси, протитанкове та високоточне озброєння, медичне майно тощо.

Доповнення 13.12.2021. Як пізніше стало відомо з відповіді Пентагону на запит Радіо Свобода, партія включала 30 пускових установок ПТРК «Джавелін» та 180 ракет до них.

Літак з вантажем в аеропорту «Бориспіль» зустріли заступник міністра оборони Олександр Носов, командувач Медичних сил ЗСУ бригадний генерал Тетяна Остащенко та начальник Головного управління логістики Генерального штабу генерал-лейтенант Микола Шевцов, а також аташе з питань армії та оборони Посольства США в Україні полковник Бріттані Стюарт.

— Сьогодні до нас прибула партія протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» з ракетами. Також ми отримали боєприпаси до тієї зброї, яка у нас є під «калібри НАТО». Озброєння буде переміщене до баз і складів, обліковане і передане військовослужбовцям для використання, у тому числі для підрозділів операції Об’єднаних сил, – сказав Микола Шевцов.

Перша партія, що прибула 10 жовтня, включала армійські аптечки, засоби радіолокаційного спостереження, високоточне озброєння, а також інше озброєння та боєприпаси, зокрема 40-мм гранатометні постріли M430A1 HEDP, 7,62×51-мм набої та набої калібру 12,7×99-мм (.50 BMG).

Друга партія з озброєнням і медичним майном прибула 18 жовтня.

У відомстві підкреслюють, що військова допомога на 60 млн доларів стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим під час нещодавнього візиту Президента Володимира Зеленського до США. Вона надана додатково до раніше погодженого обсягу у 250 млн доларів.