Укрспецекспорт боровся з українською компанією за експорт ЗРК С-125 до Туреччини

Укрспецекспорт боровся з українською компанією за експорт ЗРК С-125 до Туреччини

У вересні 2020 року Укрспецекспорт поставив Туреччині ЗРК С-125. За контракт довелося змагатися з іншою українською компанією. До боротьби з конкурентом залучили СБУ та суд.

Забігаючи наперед зазначимо, що крапку в цій історії суд поставив 25 серпня 2021 року відмовивши Укрспецекспорту в задоволенні позову щодо призупинення експортного дозволу, виданого конкуруючій приватній компанії Державною службою експортного контролю України (ДСЕКУ). Проте на цей час дія дозволу вже три місяці як закінчилась.

Трохи раніше, 9 березня 2021 року, суд визнав, що приватна компанія отримала дозвіл на експорт до Туреччини зенітних ракетних комплексів (ЗРК) С-125 на законних підставах.

А тепер по черзі.

У листопаді 2019 року Укроборонпром погодив Укрспецекспорту маркетинг ринку збуту та проведення переговорів з Директоратом оборонної промисловості Турецької Республіки щодо постачання для потреб турецьких збройних сил товарів військового призначення.

З метою реалізації вказаного проєкту, наприкінці січня 2020 року ДК «Укрспецекспорт» уклав договір комісії №USE-20.3-13-Д/К-20 з ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Аеротехніка-МЛТ» щодо поставки Туреччині військової техніки, зокрема модернізованих ЗРК С-125-2Д1.

Під час відеоконференції 02.06.2020 року з представниками Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки щодо поставок ЗРК С-125-2Д1, турецька сторона повідомила держкомпанії, що у неї на розгляді, крім пропозиції Укрспецекспорту, знаходиться також пропозиція іншої української компанії – ТОВ «Оборонні технології».

Це стало несподіванкою для держкомпанії.

Адже листом від 13.02.2020 за №UOP-21.3.1-180/М Укроборонпром повідомив ТОВ «Оборонні технології» щодо передумов невиправданої конкуренції та рекомендував утриматися від переговорів з турецькою стороною за зазначеним проєктом, а листом від 18.03.2020 року повідомив Держслужбу експортного контролю про свою позицію щодо намірів ТОВ «Оборонні технології» поставити ЗРК С-125-2Д1 до Туреччини та можливі негативні наслідки

12 червня, вже після згаданої відеоконференції, Укроборонпром підключив СБУ, якій повідомив про можливі неправомірні дії ТОВ «Оборонні технології» на зовнішніх ринках озброєння.

16.06.2020 року Укрспецекспорт та турецька компанія SSTEK, Savunma SanavsTeknolojileri A.S. уклали контракт №USE-20.4-53-К/КЕ-20, в тому числі й на поставку ЗРК С-125-2Д1.

Водночас з листа СБУ від 17 червня Укроборонпром довідався, що ТОВ «Оборонні технології» надало до ДСЕКУ пакет документів для отримання дозволу на експорт військових товарів.

А 4 серпня 2020 року ДСКЕУ видала «Оборонним технологіям» дозвіл №29445800, зі строком дії до 12.05.2021 року, на експорт до Туреччини ЗРК С-125-2Д1, технічної батареї С-125-2Д1 та послуг з тренінгу спеціалістів (до 21 особи строком до 240 годин).

У відповідь Укрспецекспорт звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до ДСЕКУ в якому вимагав скасувати дозвіл виданий компанії «Оборонні технології».

На обґрунтування своїх вимог позивач наголосив, що ТОВ «Оборонні технології» не було погоджено маркетинг збуту з Укроборонпромом, що, на його думку, є грубим порушенням Постанови КМУ №1228 від 12.07.1999 року у сфері експортного контролю. Позивач вважає, що ДСЕКУ мав був залишити заяву ТОВ «Оборонні технології» на отримання дозволу без розгляду. Також, на думку позивача, відповідачем порушено вимоги статті 58 Конституції України, оскільки документи, які були надані ТОВ «Оборонні технології» були оформлені до 24.06.2020 року, таким чином, правовідносини між ДСЕКУ та ТОВ «Оборонні технології» виникли до набрання чинності Постановою КМУ від 08.04.2020 року №504. Зауважено, що експорт товарів військового призначення з боку з боку ТОВ «Оборонні технології» може призвести до виникнення збитків у ДК «Укрспецекспорт» та шкоди діловій репутації підприємства, з огляду на що позивач вважає, що видача дозволу грубим чином порушує права та інтереси позивача, а також положення статей 154, 156 Кодексу адміністративного судочинства України.

Водночас разом із позовом Укрспецекспорт подав заяву про забезпечення позову, в який просив зупинити дію дозволу виданого ТОВ «Оборонні технології» до закінчення розгляду справи по суті. 17 серпня 2020 року суд цю заяву задовольнив.

Своєю чергою ДСЕКУ звернула увагу, що координація діяльності підприємств та контроль за дотриманням законодавства про недобросовісну конкуренцію між українськими підприємствами не відноситься до повноважень ДСЕКУ, а тому вважає, що нею не порушено права та інтереси позивача, а конкуренція з ТОВ «Оборонні технології» є виключно господарськими відносинами.

ТОВ «Оборонні технології» надало суду пояснення, що видача дозволу на експорт товарів військового призначення жодним чином не порушує права та інтереси позивача (ДК «Укрспецекспорт») та не створює ніяких перешкод у здійсненні ним таких прав.

Представники компанії зазначили, що ТОВ «Оборонні технології» зареєстровано як експортера в ДСЕКУ. На виконання п. 2 постанови КМУ від 12.07.1999 №1228 товариство звернулося до Укроборонпрому щодо погодження маркетингу збуту з SSTEK, Savunma Sanavs Teknolojileri A.S.

6 квітня Укроборонпром повідомив про неможливість погодження у зв`язку з реалізацією низки зовнішньоекономічних проєктів ДК «Укрспецекспорт» та SSTEK, Savunma Sanavs Teknolojileri A.S., у тому числі щодо експорту до Туреччини ідентичної номенклатури виробів.

4 травня 2020 року між ТОВ «Оборонні технології» та SSTEK, Savunma Sanavs Teknolojileri A.S. був укладений контракт №DT-2/20 щодо постачання з ЗРК С-125-2Д1 та ін., у зв'язку з чим товариство звернулося до ДСЕК України з проханням надати дозвіл на експорт товарів військового призначення власного виробництва.

Товариством надано всі необхідні документи для отримання дозволу, і 4 серпня 2020 року відповідний експортний дозвіл було отримано.

9 березня 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва проаналізувавши матеріали справи та пояснення представників учасників по справі, дійшов висновку про те, що позовні вимоги є необґрунтованими та не підлягають задоволенню.

Зокрема, суд встановив, що експортний дозвіл ДСЕКУ за результатами розгляду заяви ТОВ «Оборонні технології», виданий згідно з вимогами законодавства, чинними на час розгляду документів. Повний текст рішення тут.

А 25 серпня 2021 року суд скасував зупинення дії дозволу ТОВ «Оборонні технології» на експорт ЗРК С-125. Проте на цей час строк дії дозволу вже три місяці як закінчився.

В задоволенні адміністративного позову Державної компанії з експорту та імпорту продукції та послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт» суд відмовив повністю.

Ось така історія української конкуренції.


Варто також згадати, що в жовтні 2020 року, СБУ повідомила про викриття схеми незаконного ввезення неназваною компанією до України трьох ЗРК С-125 з метою подальшого реекспорту. За інформацією СБУ озброєння ввозили без сплати обов’язкових платежів до бюджету через незаконно застосовану преференцію для ввезення продукції нібито в інтересах ЗС України.

Тоді повідомлялось, що частину ввезеного озброєння було реекспортовано за кордон, а на виявлені СБУ зразки озброєння накладено арешт. Більше про це тут »»