Чехія підписала угоду про придбання САУ CAESAR

Чехія підписала угоду щодо придбання САУ CAESAR

Чехія підписала контракт на закупівлю у Франції 52 самохідних гаубиць Nexter CAESAR. Вони замінять застарілі 152-мм гаубиці «Дана», які використовуються вже протягом 40 років.

Угода була підписана 28 вересня в присутності міністрів оборони Чехії Любомира Метнара та Франції Флоренс Парлі. Вартість контракту склала 333 млн євро, що на 40% більше ніж очікувалось. Ціна збільшилась через інфляцію та зростання цін на сировину.

Перші чотири гаубиці будуть поставлені безпосередньо з Франції. Решта збиратиметься в Чехії Czechoslovak Group a.s. (CSG), що постачатиме шасі та броньовані кабіни Tatra.

За словами Любомира Метнара нові гаубиці будуть поставлені у 2024-2026 роках.

Раніше Міноборони Чехії планувало модернізувати наявні 152-мм САУ ShKH vz. 77 Dana, але на початку 2018 року стало відомо, що програма анульована. Замість модернізації старих САУ для армії запланували покупку нових гаубиць, які будуть відповідати стандартам НАТО.

САУ CAESAR (фр. CAmion Equipé d'un Système d'ARtillerie) зі стволом 155-мм/52 може використовувати широкий спектр 155-мм боєприпасів (осколково-фугасні, касетні, світлові та димові снаряди), а також «розумні» боєприпаси, такі як протитанковий снаряд BONUS. Нещодавно також були проведені успішні випробування з боєприпасами M982 Excalibur.

Артсистема оснащена системою управління вогнем, до складу якої входить приймач навігаційної системи NAVSTAR. Також САУ обладнана автоматичною системою подачі снарядів. Максимальна скорострільність – 6 постр/хв.