Чисельність ВСП буде збільшена до 6000 осіб

Чисельність ВСП буде збільшена до 6000 осіб

На сьогодні чисельність військовослужбовців Військової служби правопорядку, або ВСП («Велика Синя Пов'язка» – як жартома розшифровують армійці) складає близько 4 000 осіб.

Проте у разі схвалення закону про військову поліцію (що роками блукає коридорами Верховної Ради) чисельність служби буде збільшено до 6000 осіб, – розповів АрміяInform заступник начальника Головного управління ВСП у ЗСУ полковник Ігор Строкань:

У разі, якщо цей закон буде ухвалено, то орієнтовно на третину збільшимо чисельність служби правопорядку – тобто до близько 6000 осіб. Це дозволить нам оперативно впливати на стан правопорядку в армії та в державі в цілому. Якщо коротко окреслити наявну структуру ВСП, то ми маємо чотири територіальних управління – Центральне, Південне, Східне та Західне, навчальний центр, Центр спеціального призначення, дисциплінарний батальйон та головне управління. І вразі ухвалення закону структура принципово не зміниться. Новостворені підрозділи оперативно-розшукової діяльності та слідства увійдуть до вищезазначених теруправлінь.

Нині законопроєкт знаходиться у відповідному профільному комітеті Верховної Ради України.

Нагадаємо, що восени 2020 року робоча група на чолі з народним депутатом Федором Веніславським, ознайомившись з опрацьованими законопроєктами про військову поліцію, вирішила їх відхилити та повернутися до концепції майбутнього закону.

Тоді Міноборони пропонувало визначити чисельність ВСП не менше ніж 8,5 тис. осіб.

Водночас у комітеті підтримали ідею відокремлення ВСП в окрему структуру – правоохоронний орган зі спецстатусом, що здійснює правоохоронну діяльність у сфері оборони держави.

Вже у лютому 2021 року, заступник генпрокурора Максим Якубовський, який відповідає за військову прокуратуру, коментуючи участь прокурорів у підготовці закону про військову поліцію, заявив, що після переформатування Військової служби правопорядку у військову поліцію, її доцільно підпорядкувати Міністерству внутрішніх справ України.