Командира корабля, який пропустив в Україну танкер Delfi, судитимуть за недбале ставлення до військової служби

Командира корабля, який пропустив в Україну танкер Delfi, судитимуть за недбале ставлення до військової служби

За матеріалами СБУ повідомили про підозру екскомандиру корабля морської охорони Державної прикордонної служби України. Офіцеру загрожує до 7 років позбавленням волі.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Повідомляється, що через недбале ставлення до своїх обов’язків офіцер не зреагував на низку порушень танкера Delfi, який перебував у територіальних водах України. Внаслідок чого судно зірвалося з якоря, сіло на мілину поблизу одеського пляжу і дало витік нафтопродуктів, які забруднили середовище.

За даними слідства, 16 листопада 2019 року військовослужбовець виконував обов’язки капітана корабля морської охорони. Судно несло бойове чергування в акваторії Чорного моря поблизу Одеського морського порту, здійснюючи догляд суден у прикордонних територіальних водах України.

Під час огляду танкера Delfi, який перебував в акваторії Чорного моря, прикордонники зафіксували низку порушень технічного стану судна, таких як:

  • непрацездатність головних двигунів;
  • втрату одного з якорів;
  • нестабільну роботу систем зв’язку;
  • меншу за необхідну чисельність екіпажу;
  • відсутність достатньої кількості палива та провізії.

Попри критичний характер виявлених порушень капітан не вжив заходів щодо затримання судна та його конвоювання до найближчого порту, як цього вимагає інструкція.

Наразі колишньому командиру корабля повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби вчинене в умовах особливого періоду) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх причетних осіб та відшкодування заподіяних державі збитків.

Нагадаємо, що 22 листопада 2019 року вантажний танкер Delfi, перебуваючи в акваторії порту «Південний», в умовах шторму зірвався з якоря. Дрейфуючи, судно сіло на мілину поблизу одеського пляжу. Пошкодження танкера спричинило витік нафтопродуктів. Пляж довелося закрити, оскільки забруднення створило загрозу життю та здоров’ю громадян.

За даними експертизи, збитки, завдані державі внаслідок забруднення внутрішніх морських вод України, становлять майже 400 тис. грн.