Працівники ДБР розбили десантний катер «Кентавр», – заявляють на заводі «Кузня на Рибальському»

Кентавр

Після випробувань, у рамках слідчого експерименту, який проводило ДБР, один з десантних катерів повернувся зі значними пошкодженнями. Ще один катер представники ДБР не могли пришвартувати без допомоги працівників заводу. Водночас ДБР все заперечує.

Нагадаємо, що ДБР розслідує справу щодо закупівлі катерів для ВМС України, які можливо не відповідають встановленим вимогам та не можуть використовуватися у ЗС України. У рамках справи 2 липня було повідомлено про підозру, а згодом й заарештовано судом голову правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерія Шандру, колишнього заступника міністра оборони Ігоря Павловського та двох колишніх начальників Департаменту Міноборони.

За словами представника заводу, ДБР залучило до слідчих дій своїх співробітників, які не мають відповідної професійної підготовки та необхідних навичок для управління суднами такого класу. Фахівці заводу склали відповідний акт, де вказали перелік завданих пошкоджень, повідомляє 5 канал з посиланням на керівництво ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському».



23 жовтня катер «Станіслав» вивели в море без здавальної команди заводу «Кузня на Рибальському». Після повернення судна, при швартуванні, катер зазнав пошкоджень. В результаті невмілих дій слідчої групи ДБР було, зокрема, пошкоджено конструкцію кормового майданчика огородження водометів. Заводчани констатували, що катер потребує ремонту.

Ще один катер, який співробітники ДБР вивели в море 28 жовтня «для проведення слідчого експерименту», також не змогли нормально пришвартувати. Представникам «Кузні» довелося втрутитися та допомогти представникам Бюро пришвартувати катер, аби убезпечити й саме судно, і людей, які перебували на його борту. Як добре видно на відео, один з чоловіків через недолуге швартування навіть впав у воду. Працівники «Кузні на Рибальському», які допомогли йому вибратись з холодної води, обурюються, що «горе-команда» розіб’є катер і сама потоне.

Увага! На відео присутня ненормативна лексика:

Співробітники «Кузні» на відео зауважують, що на катері люди – без рятувальних жилетів.

Використання непідготовленої команди та самовільна заміна запасних частин означає, що слідство спотворює технічні характеристики суден. Всі ці обставини дають підстави сумніватися не лише в професійності, а й у неупередженості слідства – переконані на підприємстві.

Нагадаємо, що десантно-штурмові катери «Кентавр-ЛК» проєкту 58181 (який згодом трансформувався у проєкт 58503), були замовлені Міноборони 13 квітня 2016 року згідно з державним контрактом № 247/1/16/34. Закладені у грудні того ж року катери спустили на воду у 2018-му. Катери розпочали заводські випробування у 2018-му та мали перейти у 2019-му до державних, проте наразі вони так і не прийняті ВМС.

За наявною інформацією їх не можуть передати замовнику через не відповідність тактико-технічних характеристик щодо водотоннажності, осадки та швидкості.

У «Кузні» всі звинувачення, щодо не відповідності катерів вимогам, відкидають та зазначають, що катери мають недоліки притаманні першим передсерійним зразкам: ДБР маніпулює інформацією про будівництво катерів типу «Кентавр», – заява «Кузні на Рибальському».

Натомість у Державному бюро розслідувань сьогодні повідомили, що слідчий експеримент підтвердив невідповідність бойових катерів, виробництва ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» вимогам замовника – Збройних Сил України та Міноборони.

До експериментів були залучені фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, ТОВ «Цеппелін Україна», які перевіряли роботу обладнання, встановленого на катерах, а також спеціалісти українських суднобудівних підприємств, інші особи.

У ДБР зазначають, що слідчі експерименти проводили із дотриманням усіх правил технічної експлуатації суден, без жодних порушень, професійним екіпажем Військово-Морських Сил ЗСУ. При цьому представники заводу проігнорували запрошення взяти у них участь, натомість співробітники заводу під час проведення експерименту намагались чинити перешкоди.