ДБР маніпулює інформацією про будівництво катерів типу «Кентавр», – заява «Кузні на Рибальському»

ДБР маніпулює інформацією про будівництво катерів типу Кентавр

Колектив заводу «Кузня на Рибальському» вимагає вибачень і спростувань від в. о. директора ДБР Олексія Сухачова та залишає за собою право подати до суду «за публічні маніпуляції, які завдають репутаційної шкоди українському оборонному підприємству».

Про це повідомляє офіційний сайт київського суднобудівного підприємства.

Йдеться про те, що на думку представників заводу, в. о. директора Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов в ефірі телеканалу «ДОМ» неодноразово відверто маніпулював інформацією про броньовані десантно-штурмові катери класу «Кентавр»:

  • по-перше, коли заявив що «…Спочатку держзамовлення повинно було виконувати держпідприємство, але в підсумку контракт був укладений з приватним ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському»…». Єдине держпідприємство, яке могло бути задіяне в проєкті – «Дослідно-конструкторський центр кораблебудування» (м. Миколаїв) не має потужностей для будівництва катерів, та не могло виконувати держзамовлення;
  • по-друге, коли вказуючи що « … Проєкт ініціативно за свої кошти розробило державне конструкторське бюро, яке розташовано у Миколаєві…», не повідомив що так само свій проєкт ініціативно за свої кошти розробило ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському»;
  • по-третє, коли заявив, що «… При проведенні державних випробувань в одного з кораблів було загоряння двигуна…» – ніколи ніякого загоряння не було, а державні випробування взагалі ще не призначені;
  • та коли заявив, що «вони не витримують ніякої критики, не відповідають їхні технічні потужності, технічні показники тим вимогам, які заклало Міністерство оборони… ті технології, які використовувало підприємство, не дозволили у встановлені терміни виконати державний контракт, і як наслідок, в армію не поставлені кораблі, яких вона потребує» – було замовчано вплив на затримку фактів відмови постачальників поставляти спеціалізоване обладнання, та не призначення МО державних випробувань понад два з половиною роки.

«Подібні маніпуляції – продовження сценарію політичного тиску та переслідування з боку ДБР на замовлення Офісу Президента проти одного з ключових оборонних підприємств України, – йдеться у заяві. – Вже кілька років ДБР тероризує завод, перешкоджає діяльності, проводить протиправні обшуки та блокує виробництво суден для Збройних Сил України».

Зараз терор силовиків переріс у реальні політичні репресії проти керівника заводу, якого влада фактично взяла в заручники через абсурдну заставу в пів мільярда гривень.

Колектив оборонного підприємства, замість прямих обов’язків із будівництва суден для української армії, змушений захищати своє право на роботу та честь підприємства у вуличних протестах.

Цинізму цій ситуації додає той факт, що влада однією рукою нищить останній завод, де можуть виготовляти військові катери та кораблі, а іншою рукою робить селфі на фоні катерів та кораблів виготовлених «Кузнею на Рибальському». Так було у 2019, коли Зеленський піарився на фоні тих самих катерів класу «Кентавр». Так залишається і 2021, коли наше підприємство просять надати військові кораблі для участі у параді до Дня Незалежності.


Нагадаємо, що 2 липня слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому заступнику міністра оборони, голові правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» (ЗКНР) та двом колишнім начальникам Департаменту військово-технічної політики, розвитку ОВТ МОУ.

Усіх посадовців слідчі ДБР підозрюють у змові та організації поставок до ЗСУ впродовж 2016-2018 років військової техніки низької якості. Йдеться про бойові катери та медичні автомобілі, які на думку слідства не відповідали встановленим вимогам та не можуть використовуватися у ЗС України. ДБР вважає, що це завдало державі збитків на суму понад 475 млн гривень.

Два десантні катери «Кентавр-ЛК» були замовлені Міноборони у 2016 році. Закладені у грудні того ж року катери спустили на воду у 2018-му. Катери розпочали заводські випробування у 2018-му та мали перейти у 2019-му до державних, проте наразі вони так і не прийняті ВМС.

За наявною інформацією їх не можуть передати замовнику через не відповідність тактико-технічних характеристик щодо водотоннажності, осадки та швидкості – заважкий катер не може досягти заявленої швидкості (яку спочатку декларували у 50 вузлів, потім «не менше 40»).

Також начебто є претензії до умов розміщення десанту, складності завантаження та висадки. Нагадаємо, що катер призначений для перевезення 36 морських піхотинців.

Кентавр-ЛК вийшов у море з морською піхотою

За версією слідства, голова правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» підбурив заступника міністра оборони укласти державний контракт саме з його підприємством. Посадовець Міністерства дав вказівку підлеглим йому керівникам департаменту МОУ на безперешкодне укладення контракту щодо будівництва катерів саме з вказаним ПрАТ.

5 липня суд обрав одному з колишніх директорів Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МОУ запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави у сумі приблизно 443 млн гривень.

7 липня суд обрав аналогічний запобіжний захід голові правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерію Шандрі, з альтернативою внесення застави у сумі понад 443 млн грн.

8 липня суд обрав запобіжний захід ще одному з колишніх директорів Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МОУ у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави у сумі приблизно 475 млн грн.

12 липня Печерський суд обрав запобіжний захід у вигляді двох місяців тримання під вартою останньому фігуранту справи – колишньому заступнику міністра оборони Ігорю Павловському.