Залужний затвердив план формування Сил тероборони

Залужний затвердив план формування Сил тероборони

Сили територіальної оборони, які стануть ще одним окремим родом сил Збройних Сил України, формуватимуть у кілька етапів до червня 2022 року.

Як Ukrainian Military Pages стало відомо з власних джерел, 20 жовтня головнокомандувач ЗС України генерал-лейтенант Валерій Залужний затвердив план формування Сил територіальної оборони України, які створюються відповідно до закону «Про основи національного спротиву».

Чисельність тероборони складе близько 80 тисяч, з них 10 тисяч військовослужбовців за контрактом, що передбачено законом про збільшення чисельності ЗСУ з 01.01.2022 р., решта – резервісти та військовозобов'язані, яких призиватимуть за мобілізацією у разі загострення.

Формування Сил територіальної оборони (СТрО), комплектування озброєнням і технікою, а також облаштування пунктів постійної дислокації мають здійснити впродовж 2022 року. Наступний, 2023 рік, присвятять набуттю спроможностей новим родом сил ЗС України.

Формуватимуть СТрО у три етапи. На першому, на базі наявного Командування територіальної оборони Сухопутних військ, створять окреме Командування Сил територіальної оборони. Штат мають затвердити до кінця цього року, завершити формування – до 31 січня 2022 року.

Наступним кроком буде створення чотирьох регіональних управлінь територіальної оборони. Штати цих органів управління мають затвердити до 25 лютого, а сформувати – до 31 березня.

На завершення, до 31 травня 2022 року, мають сформувати, а точніше переформувати, 25 бригад територіальної оборони (100-124 обртро). Штати бригад мають розробити та затвердити до кінця квітня. На комплектування цих частин відводиться місяць – травень наступного року.

Доповнено: ЗСУ прискорюють формування частин тероборони

Раніше Ukrainian Military Pages писали, що для того, щоб запрацювала оновлена територіальна оборона та рух опору, згідно з Законом «Про основи національного спротиву», різними відомствами мають бути підготовлені близько 20 нормативно-правових актів.

Крім того, відповідно до закону про основи нацспротиву, ЗСУ з 1 січня 2022 року змінять свою структуру: хоча вони й надалі матимуть тривидову структуру: Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили, але крім наявних окремих родів військ (сил): Десантно-штурмових військ та Сил спеціальних операцій, окремий статус отримають ще п'ять родів.

Зокрема окремими родами сил Збройних Сил України будуть Сили спеціальних операцій, Сили територіальної оборони, Сили логістики, Сили підтримки та Медичні сили. Окремими родами військ ЗСУ – Десантно-штурмові війська, а також Війська зв’язку та кібербезпеки.

Зауважимо, що надалі також мають створити Командування рекрутингу ЗСУ. Це передбачає затверджена 14 вересня Концепція військової кадрової політики Міністерства оборони України на період до 2025 року. Також будуть створені регіональні центри та районні пункти рекрутингу.