Система управління ЗСУ зазнає кардинальних змін

Система управління ЗСУ зазнає кардинальних змін

Підготовлено законопроєкт, який має радикально трансформувати систему управління ЗСУ – з пострадянської на західну. Ним передбачається внести зміни до 18 законів України.

Про це розповів генеральний директор Директорату політики у сфері оборони Міноборони України Юрій Пунда відомчий інформаційній агенції «АрміяInform».

— 15 вересня на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки відбулась презентація проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо посилення демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України, удосконалення питань військового керівництва та процедур оборонного планування». Цей законопроєкт є дуже складним, оскільки трансформація системи управління з пострадянської на західну вимагає дуже радикальних змін. Цей законопроєкт є ключовим і вносить зміни до 18 Законів України в сфері нацбезпеки та оборони, – сказав Юрій Пунда.

Він зазначив, що наявна модель військового управління не завжди відповідає підходам і принципам країн-членів НАТО і не завжди є ефективною. Це іноді, окрім всього іншого, призводило до конфліктів, які навіть виносилися на публічне обговорення. Тому на сьогодні виникла гостра потреба унормування вітчизняної системи оборонного менеджменту та системи управління обороною держави в цілому. Отже, було ухвалене рішення створити у Комітеті ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки робочу групу, до якої увійшли народні депутати, фахівці Офісу Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, громадянського суспільства та іноземні радники.

Розроблений робочою групою законопроєкт спрямований на реалізацію стратегічного курсу на набуття Україною повноправного членства в ЄС та НАТО, створення правової бази трансформації інституційної моделі оборони на основі засад, принципів та норм держав-членів НАТО. Серед ключових змін, які запроваджуються законопроєктом, слід відзначити унормування чіткої вертикалі підпорядкованості та підзвітності в системі управління, визначення нових понять та обов’язків вищих посадових осіб.

Очікується, що найближчим часом законопроєкт буде зареєстрований у Верховні Раді.

Система управління ЗСУ зазнає кардинальних змін