БТР «Хорунжий» і «Козак-2М1» оснащені бойовими модулями Aselsan завершили заводські випробування

БТР Хорунжий і Козак-2М1 з легкими бойовими модулями Aselsan завершили заводські випробування

Бронеавтомобіль «Козак-2М1» і модернізований БТР-60 оснащені легкими бойовими модулями SARP Dual і SARP KPVT турецької компанії Aselsan завершили заводські випробування.

Захід відбувся 5 листопада на полігоні навчального центру ЗСУ «Десна» за участі Посла Турецької Республіки Ягмура Ахмета Гюльдере та гендиректора Aselsan Халука Гергюна, повідомляють у ПрАТ «НВО «Практика», що є виробником згаданих зразків бронетехніки.

Повідомляється, що під час випробувань екіпажі Збройних Сил України та представників компаній НВО «Практика» і Aselsan виконали практичну стрільбу з ходу (модулі стабілізовані) та з місця по цілях, що з’являються та рухаються в наступальному бою. За кілька діб, під час денних та нічних маршів, подолання спеціальних перешкод бронетехніка з бойовими модулями Aselsan пройшла сотні кілометрів і показала відмінні результати проходження перешкод.

БТР Хорунжий і Козак-2М1 з легкими бойовими модулями Aselsan завершили заводські випробування

Модуль SARP Dual дозволяє використовувати два види озброєння (такі модулі з українським ПТРК «Скіф» постачаються Катару). Варіант модуля, що був встановлений на бронеавтомобіль «Козак-2М1», оснащений кулеметами 12,7 і 7,62-мм. У модулі SARP KPVT (варіант модуля Sarp Zafer) використовується 14,5-мм кулемет КПВТ. Модуль має можливість завантаження боєприпасів зсередини машини. Обидва модулі важать близько 400 кг.

БТР Хорунжий і Козак-2М1 з легкими бойовими модулями Aselsan завершили заводські випробування

В умовах, наближених бойових, перевірялись вогнева потужність зброї і працездатність елементів систем модулів: прилади спостереження з можливістю денного і нічного бачення, лазерний далекомір і лазерний маркувальник, коригування балістики відповідно до метеорологічної інформації та типу боєприпасів дистанційне керування тощо. Також у складних умовах бездоріжжя перевірили ходові якості носіїв – бронеавтомобіля та БТР.

БТР Хорунжий і Козак-2М1 з легкими бойовими модулями Aselsan завершили заводські випробування

«Я вважаю, що наша взаємодія на сучасному етапі є добрим прикладом взаємовигідного співробітництва. І впевнений, що сьогоднішні випробування стануть стимулом і для інших компаній, які працюватимуть для об'єднання зусиль та спроможностей Туреччини та України, щоб рухатися вперед і ставати сильнішими разом», – зазначив турецький посол.

За словами гендиректора «Практики» Олега Висоцького, принциповою позицією є не купівля зброї, а її спільне виробництво саме в Україні: «Ми готові працювати лише на умовах спільного виробництва. І ця домовленість була досягнута на високому рівні. Звісно, ми не претендуємо на всю технічну ідеологію Aselsan, проте певну частку маємо виробляти в Україні».

Нагадаємо, що бронеавтомобілі «Козак-2М1» з інтегрованим бойовим модулем Aselsan SARP NSV у жовтні були продемонстровані секретарю РНБО України Олексія Данилова та головнокомандувачу Збройних Сил України генерал-лейтенанту Валерію Залужному.

БТР Хорунжий і Козак-2М1 з легкими бойовими модулями Aselsan завершили заводські випробування

БТР-60 «Хорунжий» – це глибока модернізація БТР-60, яке полягає у збереженні існуючої підвіски, заміною архаїчної «спарки» двох двигунів по 90 к.с. кожен на один 320-сильний Deutz з автоматичною коробкою Allison та глобальному перекомпонуванню машини.

Двигун на БТР-60М розміщується спереду, що дозволяє вивільнити корму для десантного відділення. А нова форма бронекорпусу, зі значно більшим внутрішнім простором (20,4 проти 16,1 куб. м), дозволяє використати цю машину під абсолютно інші задачі.

Крім того, зріс рівень бронювання з ПЗСА-2 до ПЗСА-4 та додався захист від 6-кг фугасів.